Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klassen som är med på noterna

Från Venezuelas favelor till norra Grönland och därefter Sverige. Med El Sistema vill Ron Davis Alvarez sprida musikglädje till världens alla barn.

”Spela med hjärtat – inte med hjärnan”, det är musikläraren och dirigenten Ron Davis Alvarez uppmaning till musikklassen i Hovsjö. Han är energisk när han undervisar och har barnens fulla uppmärksamhet. När LT får vara med på undervisningen nöter de samma stycken om och om igen. Det ska bli perfekt.

Ron Davis Alvarez föddes och växte delvis upp i Venezuelas fattiga favelor. Familjen flyttade efter ett tag till ett område som han beskriver som lite mindre farligt men fortfarande inte bra. För att hålla honom borta från trubbel beslutade hans mormor att han skulle gå med i El Sistema.

– Hon ville att jag skulle göra något som gjorde att jag tänkte på annat. Det spelade ingen roll om jag blev musiker eller inte.

Allteftersom blev han bättre och bättre. Vid sexton års ålder höll han i taktpinnen för första gången och därefter började han även att undervisa såväl nationellt som internationellt.

– Jag bodde tre år på norra Grönland och byggde upp El Sistema där. Det var lite annorlunda än Venezuela, trettio minusgrader!

Nu ska han vara i Sverige under ett år och hjälpa till med alla El Sistemaprojekten som finns i landet.

Ett av barnen som är med i Hovsjö är Mario Mechael. Han började spela efter att Rebecka Törnqvist, som är verksamhetsledare i Södertälje, hade tipsat hans pappa.

– Då spelade jag fiol men sedan bytte jag till cello.

Det roligaste med musiken är konserterna. Något som även Meriana Abdella håller med om.

– Vi har spelat jättemånga konserter. Först är man nervös men inte när man börjar spela.

– Det är kul att spela för mycket folk och träffa nya människor, säger Khaled Rimawi som skulle kunna tänka sig att arbeta med musik i framtiden.

För Ron Davis Alvarez är det just barnen som driver honom i arbetet.

– Jag känner mig själv som ett barn inombords och är som en fisk i vattnet när jag jobbar med dem. Därför dirigerar jag inte professionella orkestrar. Barn- och ungdomsorkestrar ger mig energi.

En av utmaningarna med att undervisa barn är att lära ut flera saker på en gång samtidigt som man har roligt.

– Men också att förklara att de ska spela med hjärtat och inte med hjärnan. I början kan det vara lite svårt men när de väl förstår det klarar de av det bättre än vuxna, säger han och skrattar.

Det är något som klassen tydligt tar till sig när han ber dem stänga notböckerna.

– Ni kan det här utantill! Nu blundar vi och spelar, ropar han entusiasmerande till klassen.

Han är imponerad av den passion barnen i Hovsjö har för musiken och säger att han har känt sig välkommen av barn såväl som lärare.

– Jag känner mig väldigt tacksam för att få vara här och hoppas på att kunna komma tillbaka.

El Sistema

El Sistema grundades i Venezuela 1975 av musikern, kompositören och Polarprisvinnaren José Antonio Abreu. El Sistema finns i dag på 20-talet platser i Sverige.

Tanken är att barn och unga bland annat ska kunna komma i kontakt med orkestermusik och konst oberoende på socioekonomisk status eller var i landet man bor.

I Södertälje är programmet en del av Kulturskolan och omfattar cirka 320 barn och deras familjer. Musiker från Kungliga filharmonikerna fungerar som barnens mentorer och besöker regelbundet Södertälje.

Fakta: elsistema.se