Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klart: Ordningsvakter hos SL utrustas med kroppsburna kameror

Nu kommer ordningsvakterna i kollektivtrafiken att utrustas med kroppsburna kameror.

- Vi utrustar dem i främsta linjen och ger dessa ett konkret verktyg för att både minska förekomsten av våld och brott, kunna identifiera gärningsmän samt ge ordningsvakterna ännu ett skyddsverktyg för egen del, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i ett pressmeddelande.

Tanken är att de nya kamerorna bland annat ska kunna användas för att klara upp brott som händer i kollektivtrafiken. Varje vaktpatrull på SL kommer att ha varsin kamera. Sammanlagt rör det sig om cirka 40 kroppskameror för ett värde av uppemot 1 miljon kronor. Målet med att utrusta vakterna med kameror är för att bättre kunna bistå polisen och att minska hot och våldsituationer som vakterna utsätts för, enligt Kristoffer Tamsons.

- När parkeringsvakter i Västra Götaland tidigare testat med kroppsburna kameror minskade våldet mot dem med runt 80 procent. Vi hoppas på samma effekt utöver allmänt trygghetsskapande i kollektivtrafiken, säger Kristoffer Tamsons.

Det kommer att vara ordningsvakterna själva som styr när kameran spelar in och vad som spelas in. Trygghetskamerorna, som de kallas, kommer också att kunna ta upp ljud till skillnad från de kameror som redan finns på bussar och tåg.

- Det här är ett verktyg av många andra. Vi vill även bland annat gå vidare med kamerabevakning utanför mot stationsentréer, förstärkt lagskydd för de som jobbar i kollektivtrafiken och återupprättande av tunnelbanepolisen, avslutar Kristoffer Tamsons.