Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klarade målet – men Telge är inte nöjt än

Grundserien blev en ganska enkel resa för Telge SIBK. Nu börjar allvaret för laget – som redan klarat sitt mål för säsongen men ändå inte är nöjt.

Telge SIBK reser till Öland för att ta sig an FBC Kalmarsund i en första delen av kvalet till SSL. Telge-tränaren Richard Gårdman har tack vare Telges överlägsenhet i division ett västra haft tid på sig att ta reda på lite om motståndet.

– Jag vet en hel del, jag var och scoutade dem för ett par veckor sedan och har ganska bra koll på hur de spelar och vilka spelare vi bör se upp med och så där. Men framförallt, det som är intressant för oss, är att vi kan spela vårt eget spel mot dem. Vi har ju varit i en sån sits hela året att vi har fått föra spelet. Och det kommer vi nog att få göra nu också, säger han.

Det betyder inte att han räknar med någon lätt uppgift.

– Nu är det bara vinnare kvar. Det finns inga lätta matcher. Alla lag som är med nu har vunnit tillräckligt mycket för att vara här.

Och ”att vara här” innebär för Telges del att laget har klarat av sin uttalade målsättning inför säsongen.

– Kval till SSL har varit vår målsättning. Vi har gjort det bra så här långt. Men vi är inte nöjda, vi vill ju tillbaka till SSL. Och nu när vi har chansen ska vi ta den. Det är inget snack, säger Richard Gårdman.

Han får medhåll av U19-landslagsbacken Nathalie Engström, som dock inte håller med om att kvalet varit en målsättning i sig.

– Målet är att vi ska gå upp i SSL. Det var så små marginaler när vi åkte ur i fjol, så vi måste försöka kliva upp igen, säger hon.

Många tjejer med SSL-rutin blev kvar i laget, men några få men viktiga delar av laget är borta. Nyckelspelare som Lisa Hulting och Jennifer Lindholm försvann inför säsongen och Linnea Bergman och Malin Hellsén har båda fött barn under säsongen och finns inte med nu. Lindholm var tillbaka på lån från Rönnby i en match i serien, men kommer inte att vara med i kvalet enligt Richard Gårdman.

– Det är klart att det märks att de inte är med, framför-allt är vi lite tunnare i år. Men jag tycker att andra har gått in och tagit mer ansvar, säger Nathalie Engström.

Att Hellsén och Bergman försvann under säsongen har förstås påverkat laget, erkänner tränaren.

– Det var ju inte vilken skåpmat som helst. Bägge två är förutom fantastiskt bra spelare även tydliga ledare i laget. Men där tycker jag att andra klivit fram, framförallt Terese Ahlqvist tillsammans med Felicia Forsmark och Nathalie Engström. De har bara bestämt sig att nu är det vi som kör.

Och mellan stolparna har det löst sig bra, då en 19-åring från Tullinge tagit rutinerade Bergmans plats.

– Elin Aronsson i målet har visat sig vara en god ersättare, det känns bra, säger Richard Gårdman.

Telges väg till SSL

Kvalet till SSL inleds med playoff 1 i bäst av tre matcher. Utöver Kalmarsund–Telge möts Tyresö Trollbäcken–Iksu, Sundsvall–Hammarby och Skoghall–Warberg. Lagen som börjar hemma slutade tvåa i sina division ett-serier medan tabellettorna, som börjar borta, får match två och en eventuell tredje match på hemmaplan nästa helg.

Vinnarna spelar vidare i playoff 2, som också avgörs i bäst av tre matcher. Om Telge vinner möter man sannolikt Skoghall (tvåa i Telges serie) eller Warberg. Mot Skoghall får Telge hemmafördel, men inte mot Warberg. Vinnarna tar steget till SSL.