Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klä om dina loppisfynd

Plötsligt får du syn på drömfåtöljen – problemet är bara att den har både hål och fläckar i tyget. Lösningen heter möbeltapetsering.

Loppistider stundar och förr eller senare kommer du att stå framför ett superfynd som bara kräver lite kärlek för att komma helt till sin rätt. Ett nytt tyg och lite skumgummi kan väl inte kosta så mycket, och det borde ju vara snabbt fixat. Eller?

Mimmi Staaf är möbeltapetserare och driver sin verkstad och inredningsbutik i Midsommarkransen i Stockholm. Hon blev frälst direkt när hon gick en kurs i möbeltapetsering.

–  Jag blev helt loppisbiten, det kändes som en slags designgenväg att kunna rädda sunkiga möbler med hjälp av fina tyger. Sedan insåg jag att en liten pall går fort och enkelt, men att det krävs betydligt mer tid och arbete för större möbler.

Numera väljer hon faktiskt bort de allra slitnaste fyndmöblerna när hon gör sina egna projekt. Hon tycker inte att det blir riktigt försvarbart rent kostnadsmässigt att lägga ned det jobb som krävs.

– Även om det är roligt att känna att man räddat en möbel från tippen. Men jag väljer hellre loppismöbeln för 500 kronor än den för 50 kronor, säger Mimmi Staaf.

För Mimmi Staaf började det med en kvällskurs och efter ytterligare några kortare kurser gick hon en längre utbildning på Hantverksakademin i Stockholm. Hon gjorde en hemsida där hon visade upp sitt arbete och plötsligt hade hon en intresserad kundkrets som gjorde det möjligt att öppna en liten butik runt hörnet utöver hennes nuvarande inredningsbutik. I dag har hon, förutom en betydligt större lokal, en anställd tapetserare.

– Jag har insett att inget går på rutin för en tapetserare, det går liksom aldrig att tänka ”nu kan jag det här” för då stöter man alltid på en knepig möbel med en udda konstruktion eller material. En stor del av mitt arbete är problemlösning, säger Mimmi Staaf.

Hon klär inte bara om möbler utan gör också enklare snickeriarbeten. Mer avancerade uppdrag, som att svarva nya delar att ersätta trasiga med, anlitar hon en snickare för. Hon har också lärt sig att det sällan finns genvägar när man arbetar med möbler.

– Det är jättevanligt att det kommer in en kund som vill få hjälp att klä om en möbel, men vill spara pengar på att välja ett billigt tyg i stället för ett möbeltyg. Men det är inte värt att lägga de pengar som arbetet kostar om möbeln sen är slut igen om bara något år för att man valt ett tyg som inte tål slitage. Där försöker jag alltid få kunden att ändra sig och hellre vänta tills man har möjlighet att lägga den extra slanten på ett bra material, säger Mimmi Staaf.

Hur stora projekt ska man egentligen våga sig på själv, och när ska man anlita ett proffs? Enligt Mimmi Staaf gäller det att känna sig själv och sin ambitionsnivå. Är man händig och envis och kanske till och med kan tänka sig att gå en kurs för att klä om sitt loppisfynd, för att på så sätt få lite assistans, kan man våga sig på ganska stora projekt.

Men om risken är att man ledsnar är det bättre att börja i liten skala.

– Och så ska man se upp med dåliga stoppningar! Något som i princip är hopplöst att rädda på egen hand är resårhusen som finns i traditionella, hantverksmässiga stoppningar – sådana måste man lämna in. Men även vanliga skumgummistoppningar blir ofta betydligt kostsammare än man tror om skumgummit torkat och måste bytas. Känn igenom möbeln noga, det är både svårt och dyrt att bygga upp en ordentlig stoppning om man aldrig har gjort det förut, säger Mimmi Staaf.

MARIA SAXBO / TT