Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kings vinner – offensivt är laget på en annan nivå

I tre säsonger agerade Adnan Chuk som Vedran Bosnics språkrör på planen. Hans förlängda arm, som SBBK:s klubbdirektör Robert Andersson en gång uttryckte det. Ta en titt på finallagens guarder. De är på sätt och vis en reflektion av sina coacher.

Annons

Jag tror inte att det är ett sammanträffande att fyra av de fem guarder som, statistiskt sett, bäst klarar av balansakten att vårda och ändå leverera assister spelar i Kings eller Norrköping. Skyler Bowlin och Tim Schüberg. Davis Lejasmeiers och Johnell Smith.

Smarta. Disciplinerade. Fokuserade. Med kontroll. Som sina coacher.

Båda finallagen har försvar som kväver motståndare – och trivs i matcher med färre bollinnehav.

– Det är risk att det kan bli lite lågt, som Pat Ryan sa – med ett skratt – på en fråga om det blir några matcher över 80 poäng i finalserien.

Det är inte säkert. Men det lär bli bra möten. Fantastiska, till och med. Täta och dramatiska. Minns ni lagens första möte? Kings vann en match som var förlorad. En svag skyttedag – som Kings har nu och då – och ett ramstarkt bortalag tvingade Kings att tokvända ett underläge med 14 poäng. En zonpress stressade Norrköping till kollaps.

För mig var det en av årets idrottsupplevelser.

Kings har varit så bra i år att det inte behövts alltför ofta, men när riktigt vassa lag pressas att lägga i överväxeln – då blixtrar det. Det hände igen i den andra semin mot Borås. Det går nästan att känna hur Kings bara sköljer över motståndet. Då är det idrott på hög nivå.

Och det enskilt häftigaste i idrottsväg vi har i stan.

Hur det går? Kings vinner – i fem matcher. Norrköping är snäppet tätare defensivt. Över 100 bollinnehav nu i slutspelet släpper Chuks försvar in 95,4 poäng, mot 99,6 för Kings. Det blir inga enkla poäng i den här serien.

Med det sagt: offensivt är Kings på en annan nivå. Det skiljer nästan 20 poäng i offensiv effektivitet. 116 mot 97,3 poäng per 100 anfall. Kings har för många vapen, ligans bästa skytte, för mycket skicklighet – och ett djupare lag.

En annan självklar men relevant detalj: det krävs fyra segrar av sju för guld. Kings har förlorat fyra matcher på hela säsongen. Det ska till något extra. Men Chuk är slipad – och har kunskap från insidan. Kunskap som Kings ledarstab aldrig, aldrig talar om. Det är en unik fördel.

Det räcker inte. Men Kings kommer att pressas. Och det kommer att vara riktigt läcker idrott.