Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kings tystade storpubliken

Södertälje Kings blev första lag att besegra Norrköping på deras hemmaplan – 66-64 i en intensiv och dramatisk match av slutspelskaraktär inför fullsatta läktare.-Det kändes att det var en speciell match, säger matchvinnaren Dino Pita.

Annons

Det var en försmak på slutspelsbasket – jämnt, fysiskt och dramatiskt – när Södertälje Kings besökte Norrköping Dolphins. En intensiv match mellan två av ligans formstarkaste lag och inför fullsatta läktare, 3 482 personer som lockats med fri entré till Stadium Arena.

Och det var som förväntat två tungviktare som drabbade samman. Matchen var helt jämn från början till slut och det såg ut att finnas en hel del nerver hos spelarna som stod för en hel del misstag och missade skott men också stenhård defensiv från två försvarsstarka lag som inte gav bort något gratis till motståndaren.

-Det var en tuff match, mycket kamp. Två defensivt starka lag, det märktes ju av att det blev en 60-poängsmatch, säger Kings guard Dino Pita.

Det såg dock ut som att matchen var på väg att glida Kings ur händerna när Norrköping gick fram till 56-51 i mitten av den sista perioden. Men Kings är inte laget som slutar spela. I stället kom man tillbaka starkt, vände på matchen genom att göra 11-0 på några minuter, efter bland annat sju raka poäng från Dino Pita. Och vips var man i ledning 62-56 till den stora hemmapublikens förvåning.

-Det går snabbt i basket, ler Dino Pita efteråt.

-Jag fick stå ensam där i hörnet och skjuta en trea. Sedan blev det några poäng till, det var enkelt som lägena kom. När de kommer så där är det givna poäng, fortsätter Dino.

En sekvens i matchen som retade Norrköpings coach, tidigare Kingsspelaren Adnan Chuk, efter matchen.

-Det räcker med att tappa fokus i sju sekunder så blir man straffade av ett lag som Kings, säger Adnan Chuk, som efter matchen var kritisk till domarnas bedömningar och även lyfte fram att hans spelare haft liten tid att förbereda sig efter att ha spelat match i den baltiska ligan två dagar tidigare.

Det var dock inget Kings coach Vedran Bosnic imponerades av – vars lag har spelat näst intill varannan dag den senaste tiden med spelschemat i Europe cup.

-Spelarna ska ha beröm för hur fokuserade de var i den här matchen. Det är 48 timmar sedan vi mötte Fraport, ändå reagerar de väldigt bra på vad som sker i matchen och ger sitt maximum, säger Vedran Bosnic.

Det skulle bli dramatiska slutminuter där bara några få poäng skilde lagen åt. Särskilt när Toni Bizaca missade två straffkast med bara några sekunder kvar och en poängs ledning. Men Kingsstjärnan tog revansch direkt genom att vinna en duell mot Mikael Lindquist och säkra lagets seger.

-En nyckel var att hålla bort Micke (Lindquist) från att göra enkla poäng. I honom, Johnell Smith och Joakim Kjellbom har de en väldigt viktig trio och det vet vi om, säger Dino Pita.

Till slut blev det seger med två poäng, 66-64 – och Kings blev första laget för säsongen som besegrade Norrköping på deras hemmaplan.

-En fantastisk match, en derbymatch mellan två topplag. Seriefinal. En riktigt bra match, vi har inte mycket tid på oss att förbereda oss för den här matchen men gör ett väldigt bra jobb. Jag tycker att vi ger bort lite för många offensiva returer men i övrigt är jag nöjd med spelarnas insats, säger Vedran Bosnic.

-Det kändes att det var en speciell match, det var slutspelskänsla på det. Nu drar vi ifrån lite, säger Dino Pita.

David Lejasmeiers blev poängbäst i Kings med 14 poäng, tätt följd av Dino Pita med 12. Joakim Kjellbom och förra Kingssspelaren Johnell Smith var giganterna för Norrköping med 18 poäng var.

I kvällens andra toppmöte vann Luleå hemma mot Borås med 111-88, Luleå gick därmed upp på fjärde plats och petade ner Borås till femte.

Kings har tagit ett järngrepp om seriesegern i basketligan, och spelar på nytt redan på söndag, hemma mot jumbon EcoÖrebro.