Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kings tog hem första finalmatchen

Nervdaller i slutet – men Kings höll undan och tog ett första steg mot SM-bucklan, efter att på tisdagen hemmabesegrat Norrköping med 85–74.

Annons

Årets försvarare, årets center, årets MVP och – som väntat – en av huvudpersonerna i årets SM-final.

Med Joakim Kjellbom på plan kom Södertälje Kings under rejäl press.

Centern satte tidigt fart på sitt Norrköping genom en tung dunk till matchens första poäng.

En styrkedemonstration, som pumpade gästerna fulla av självförtroende för att tidigt gå ifrån till en sexpoängsledning inför 1 462 personer i Täljehallen.

Men Kings Jobbade sig tillbaka och förbi till 10–8, mycket tack vare Skyler Bowlin – matchens andra huvudperson.

För det var till stora delar amerikanens förtjänst att Kings, trots den något skakiga inledningen, hade med sig 22–18 inför den andra perioden.

En period som skulle bli avgörande.

Drygt fyra minuter in, vid ställningen 24–24, stod Kjellbom för en osedvanligt dålig filmning, efter att ha tappat bollen.

Och för första gången hettade det till mellan de båda protagonisterna.

– Jag tror inte att jag sa så mycket, kanske att han skulle sluta filma. Men det är sånt som händer, säger Skyler Bowlin som tillsammans med Kjellbom belönades med en teknisk foul, samtidigt som Kjellbom blev utbytt.

Det utnyttjade Kings.

När Kjellbom fyra minuter senare byttes in igen, hade Kings gått ifrån till 36–27 och vann sedan perioden med 51–39 – ett avstånd som visade sig bli avgörande.

För precis som många gånger tidigare i år fick Kings problem i den tredje perioden.

Med Kjellbom tillbaka på plan krympte avståndet avsevärt. Och med sekunder kvar var Kings på väg att förlora perioden med 8–17.

Då klev Skyler Bowlin fram igen.

Av amerikanens 25 poäng i går, var trean samtidigt som signalen ljöd kanske kvällens viktigaste.

– För att vara ärlig så var det ganska bra försvar, men i sista sekund drog jag i väg den och hade väl lite tur. Det var härligt att se den gå in, säger Bowlin om kastet som betydde 62–56.

Norrköping kom inte mycket närmare än så i den fjärde perioden, mycket tack vare starkt skytte från bland annat Toni Bizaca.

– Det var en tuff match. Vi visste att de skulle komma ut och vara fysiska, men vi var fysiska tillbaka. Det var skönt att vi fick med oss den här första matchen, säger Bowlin.

På fredag möts lagen igen, även då i Täljehallen.

– Jag tror att vi förlorade returtagningen, så det är något vi kan förbättra. Vi får kolla igenom matchen i morgon (läs: i dag) och se vad vi kan göra.

I Kings gjorde Nick Spires comeback efter drygt två månaders skadefrånvaro. Centern stod för fyra poäng, men intensiteten var inte riktigt där.

– Det har kliat i kroppen när jag suttit bredvid, så jag är bara överlycklig över att få komma in och bidra lite till laget igen. Jag är väl inte helt nöjd med min insats, men det kommer bli bättre till nästa match.