Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kings landslagsguard knäopererad efter guldet

Uppladdningen har börjat. Utan landets enda NBA-stjärna ser EM-kvalet ut att bli en diger uppgift – nu förbereder sig Vedran Bosnics landslag i Södertälje.

17 spelare finns på plats i Täljehallen. Den 18:e, pointguardstjärnan Ludvig Håkanson, har ännu inte anslutit till landslagslägret i Täljehallen.

Södertälje Kings-prägeln är påtaglig med spelare som Nick Spires, Adam Ramstedt, Dino Pita, Tobias Borg, Martin Pahlmblad och Chris Czerapowicz på plats – för att bara nämna några.

18 ska till slut skalas ned till tolv under EM-kvalmatcherna. Träningstempot är därefter.

Men det är inte därför som Dino Pita har ispåsar på sitt högra knä. Efter säsongen lät han operera menisken.

Något som guarden ändå inte tror ska hindra honom från att delta fullt ut i landslagets förberedelser.

– Det borde inte vara några problem. Men man vet inte, säger 27-åringen.

Hur har starten på det här lägret varit?

– Mycket tester. Intensivt. Hårt. Det är så det ska vara med Vedran (Bosnic). Vi har smygstartat en vecka innan, vi som bor här runtomkring. Så det känns bara som att vi fortsätter på det.

– Vi har kört en del spel, men mycket individuellt med mycket tempo.

I helgen träningsspelar landslaget i Täljehallen – två gånger om. Båda matcherna mot Danmark.

– Jag vet inte så mycket om Danmark, utom att Darko (Jukic, tidigare guldmakare i Kings) spelar där. Vi förväntar att vi ska lära oss och hitta någonting. Lite kemi. Lite roller. Det är väl det, säger Dino Pita.

Det är första matcherna inför EM-kvalet, där Ryssland och Bosnien/Hercegovina väntar. Två motståndare toppade med spelare med NBA-meriter. Samtidigt som Jonas Jerebko tackat nej och inte heller Jeff Taylor ser ut att ställa upp i EM-kvalet.

Ändå tycker Pita att konkurrensen är vass, trots att även Marcus Eriksson nobbat kvalet och Viktor Gaddefors är skadad sedan tidigare.

– Det är tufft. Många bra spelare på varje position. Nu har vi tre centrar också. Det har vi aldrig haft. På varje position är det hög konkurrens. Det är kul, säger guarden.

När det gäller nästa säsong är klubbadressen allt annat än klar för Dino Pita, som förra säsongen skrev på sent för Kings och sedan snittade nästan 24 minuter och 10,5 poäng på vägen mot SM-guldet.

– Just nu är det lite ovisst. Det finns intresse men ingenting konkret. Och är det något jag lärt mig är det att intresse inte betyder någonting.