Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kicki Johansson är tillbaka där allt började

Hon älskade att träna och kämpa. Att få de där adrenalinkickarna när allt slit belönades. Kicki Johansson, med nio SM-guld och 190 landskamper på meritlistan, var på plats där karriären tog fart.

Annons

Det råder en härlig stämning i Täljehallen. Ännu en match i finalserien mellan herrarna väntar. Publiken intar läktaren för att se slaget. En av dem är Kicki Johansson – basketlegendaren som har flera rekord på plan som står sig än i dag. Hon lade bollen på hyllan i mitten av 1990-talet men skulle gärna ta ner den igen.

– Jag saknar känslan att springa in på plan, kämpa tillsammans, vinna matcher och inte minst att erövra SM-guld, men all träning och press saknar jag inte, säger Kicki Johansson.

Svenska folket har under våren kunnat följa Kicki när hon kämpat mot andra mästare i SVT:s tävlingsprogram. Men den kampen mellan de svenska storheterna kom av sig lite när hon slet av muskelfästet i låret i samband med ett tävlingsmoment.

– Det gjorde riktigt, riktigt ont. Jag föll ihop och fattade knappt vad som hänt!

Kicki ville först fortsätta att tävla men kastade sedan in handduken. Hon reste hem, opererades och har i dag tre skruvar som håller ihop hamstringsmusklerna.

– De första veckorna var jag i stort sett liggande men jag har läkt ihop väl. Nu har jag bara ont i vissa rörelser.

Kicki föddes en sommardag 1962 i Kristinehamn. Redan som ung var intresset stort för sport och hon höll sig sysselsatt med flera olika aktiviteter. I skolan kom hon först i kontakt med fotboll och lite senare även basket. Båda sporterna tyckte hon var så roliga att utöva och hon satsade vidare på båda. Hon hade tidigt målet klart – hon skulle bli bäst.

För att nå dit gjorde hon egna träningsläger. Hon sprang på morgonen, hade basketträning på eftermiddagen och sparkade boll på kvällen.

– Jag älskade att träna. Min barndomskompis Lena stod och tog tid när jag körde intervallträning i skogen. Även i ösregn, säger Kicki och skrattar.

När Kicki var 19 år hade flera klubbar hört av sig. Kicki bestämde sig för SBBK. Att det blev Södertälje berodde på att hon skulle få spela både basket med svenska mästarna och fotboll i division två.

Något som däremot var jobbigt under hennes första säsong i SBBK var att hon konstant hade hemlängtan.

– Men jag växte in i det. Jag ville så gärna satsa och jag hade så fina och härliga lagkamrater.

Efter första säsongen med SBBK valde Kicki att enbart satsa på basketen och resultatet lät inte vänta sig. Hon öste in poäng, vann skytteligan säsong efter säsong och satte rekord efter rekord samtidigt som hon tillsammans med klubben fortsatte att erövra SM-guld.

SBBK-tjejernas gyllene era, där Kicki var med vid fyra av de nio raka gulden, har skapat fina minnen hos Kicki. Något som satt stort avtryck är alla härliga resor med både SBBK och landslaget.

Efter sex säsonger med SBBK valde Kicki att satsa på nya utmaningar med Arvika. En klubb där hon fortsatte vinna SM-guld och nå riktigt höga höjder med. 1991 lyckades den lilla värmländska klubben ta sig till final i Europacupen. Det ögonblick i karriären som hon är mest stolt över.

1992 blev hon Sveriges första proffs när hon skrev på för Juven i San Sebastian, Spanien. En resa hon anser hon borde ha gjort tidigare men inte blev av då hon trivdes så bra hemma i Sverige och i landslaget, som hon älskade att spela för.

– För mig var det det finaste, stoltaste och mest ärofyllda, att få representera sitt land.

Säsongen i nya klubben gick däremot inte som planerat då hon efter halva säsongen tvingades operera hälbenet. Därefter försvann motivationen och Kicki riktade in sig på en tränarkarriär i stället.

– Åren efter karriären har jag arbetat med allt möjligt. Jag har bland annat tränat Högsbos damer, hunnit med ett Sida-projekt i Afrika och nu varit fritidschef i Huddinge i nio år.

Kicki har även träffat Kenneth och har tre bonusdöttrar. Just nu planerar paret att flytta till Kristinehamn.

– Vi planerar att riva sommarstugan och bygga ett nytt hus med utsikt över Vänern, säger hon ler.

Kic­ki Johansson

Ålder: Fyller 54 år i juni.

Bor: Huddinge.

Familj: Sambon Kenneth, tre bonusdöttrar och två katter varav en kommer från Södertälje katthem.

Intressen: Sommarstället i Kristinehamn, vännerna, läsa, träna och se basket och annan sport.

Gör: Fritidschef.

Kuriosa: Fick en klocka utskuren som Värmlands landskap av SBBK-tränaren Bengt Wiström under sitt första år för att få lite hemkänsla.