Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouris försvarare gick ut hårt

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Den stora gangsterrättegången går in för slutspurten. Under fredagen gick Bernard Khouris försvarare in hårt för att slå sönder åklagarnas bevisning i dubbelmordet.

Utanför gassar försommarsolen, men inne i den bunkerliknande säkerhetssalen på Kungsholmen är gangsterrättegången inne på sista rundan – tingsrättsförhandlingen beräknas vara avklarad den 17 juni.

Flera av de åtalade satt med i rättssalen under förmiddagen. Sedan lämnade drygt hälften av dem salen och följde den från åhörarsalen intill. De har under processens gång släppts på fri fot i avvaktan på den fortsatta rättegången.

Orsaken är att de suttit häktade så länge – i vissa fall i över två år. En lång tid för de straff på ett par till fem sex år som de riskerar att dömas för – och som de dömdes för i den första rättegången som ogiltigförklarades.

Men ingen av de frisläppta är åtalade för inblandningen i dubbelmordet, enbart för utpressningar och människorov.

Inne i rättssalen, bakom pansarglaset, gick den 32-årige Bernard Khouris två försvarare, Fredrik Ungerfält och Taavi Tuula, hårt åt åklagarnas beviskedja i dubbelmordet.

Försvararna plockade fram varje bevispunkt och gjorde sitt bästa för att spräcka den. En sådan var att lyfta fram den så kallade Gudfadern som ledare för Södertäljenätverket.

Den 38-årige Gudfadern sitter häktad i Frankrike misstänkt för insmuggling av 200 kilo kokain från Venezuela 2011. Flera telefonsamtal med Gudfadern åberopades, där det framgick att han styr och ställer och försvararna vill visa att den 38-årige Gudfadern är den egentlige ledaren för nätverket – förutsatt att det finns ett, vill säga. Försvaret har hårdnackat förnekat detta.

Åklagarnas bild är att det finns ett nätverk som Khouri leder. Sedan har de med stora ansträngningar försökt binda nätverket till mordet med alltifrån mördarnas flyktmopeder till tusentals avlyssnade samtal och förhör.

Om rätten köper resonemanget så yrkar åklagarna livstids fängelse för ledaren Khouri, som de menar har beordrat morden.

Försvararna försökte även motbevisa ett uttalande som Khouri påstås ha gjort bara några veckor innan dubbelmordet när han säger att han ska ”sopa bort” Yaacoub.

Ungerfält menar att det från syriskan översatta uttrycket inte betyder ”döda” utan är mer ett slänguttryck. Detta försökte han bevisa genom att hänvisa till ett telefonsamtal där Yaacoub Moussa själv ska ha använt det om sin bror Eddie.

Vidare gick en av Torpedens advokater, Elsa Svalsten, till angrepp mot åklagarnas kartläggning av de så kallade ”mördarlurarna”, som kopplats till hennes klient. Enligt åklagaren ska Torpeden ha haft båda en tid innan mordet.

- Men det faller på sin orimlighet eftersom telefonerna har sms:at till varandra, säger hon.