Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouris advokater granskar namnen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Bernard Khouris advokater synar nu namnen på polisens underrättelseuppslag som de begärt att se.

Tingsrättens beslut att överlämna polisens maskerade underrättelseuppslag till den mord- och utpressningsåtalade Bernard Khouri, har sänt chockvågor genom delar av Södertälje.

– Många har ringt till polisen och varit oroliga för att deras namn nu kan lämnas ut, och det är olyckligt. Min erfarenhet är att polisen aldrig lämnar ut namnen på sina informatörer, säger åklagare Björn Frithiof, som driver det stora gangsteråtalet tillsammans med sju andra åklagare.

I vanliga fall brukar inte underrättelseuppslag ingå i förundersökningen eftersom de består av anonyma uppgifter. Att det nu gör det i detta ”enda fall”, har sina speciella skäl, förklarar Frithiof:

– Det har att göra med att Khouri ifrågasätter varför ett utpressningsoffer inte anmälde till polisen tidigare när brottet skedde. Men han berättade för polisen tidigare, och det framgår av underrättelseuppslaget som vi åberopat.

Enligt brottsoffret ska Khouri och hans nätverk ha utsatt honom för utpressning den 31 januari 2011 i Ronna. Khouris underhuggare ska då ha överräckt en telefon till honom. I andra änden hörde han en röst som sa: ”Du vet vem jag är och vad jag är kapabel till”.

Enligt brottsoffret var det Khouri. Han ska redan samma dag ha berättat detta anonymt för en polis som skrev ner det i ett underrättelseuppslag. Men först i slutet av maj ska han ha börjat samarbeta med polisen fullt ut i utredningen.

Men namnen som var maskerade, vad har de med saken att göra?

– Det var personer som NN (brottsoffret) trodde fanns på platsen när telefonen överräcktes. En person och ”kanske” en till två söner till denne, han var inte säker och de har aldrig varit misstänkta i ärendet. De namnen skrevs längst ner och hade ingen betydelse för utredningen. Men någon på polisen sekretessmarkerade dem när vi begärde ut uppslaget, eftersom man är väldigt restriktiv med namn.

– När Khouri såg det trodde han att vi försökte dölja något för honom.

Kan uppgiftslämnare som uttalar sig anonymt till polisen vara säkra på att inte röjas?

– Helt säker kan man ju aldrig vara på någonting, men det här är exceptionellt. Hade det rört sig om en informatör så hade vi avhållit oss från att åberopa det. Men de här har ingen betydelse för ärendet.

Khouris försvarare, Fredrik Ungerfält vill inte kommentera om namnen är obetydliga eller inte. Men säger:

– Det är inte åklagaren som prövar betydelsen av bevisning. Det gör försvararna själva.

Khouri förnekar brott.