Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouris advokat: "Ogilla mordåtalet"

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Bernard Khouris advokat, Fredrik Ungerfält, yrkar på att mordåtalen mot Khouri ska ogillas. Och Torpedens försvarare yrkar på att hans klient sätts på fri fot.

I onsdags var det försvarssidans tur att inleda sina slutpläderingar. Först ut var Bernard Khouris två advokater, Fredrik Ungerfält och Tavi Tuula. De yrkade på att åtalen för mord, människorov och utpressningarna mot honom ska ogillas.

– Bevisen som lagts fram håller inte, säger Fredrik Ungerfält.

När det gäller mordet på X-teammedlemmen ”K-sigge” på Oasen natten mot den 23 december 2009 åtalas Khouri för att ha anstiftat mordet, alltså beordrat det. Den som åtalas för att ha utfört det är den 20-årige man som LT valt att kalla Torpeden.

Men enligt Ungerfält finns inget som styrker att Khouri ska ha gett Torpeden order om att utföra mordet.

– Åklagarna drar slutsatser och fyller i länkar som saknas, säger han.

Polisen har i sin utredning slagit fast att Bernard Khouri, Torpeden och ett antal andra personer befann sig på McDonald’s i Moraberg strax före K-siggemordet. Via restaurangens kameraövervakning och förhör med vittnen har man konstaterat att Khouri skällde på Torpeden och kastade en cigarettändare på honom.

Det fick Torpeden, som då bara var 18 år gammal, att lämna restaurangen.

40 minuter senare sprang en mörkklädd person in på Oasen och sköt K-sigge.

Torpeden greps och satt häktad i tre månader innan åklagaren begärde att han skulle gå fri.

Men det som senare tillkommit är ett hemligt vittne, som visat sig vara en person som arbetade på Oasen. Han har i förtroende till en polis sagt att han kände igen mördaren som Torpeden, som bara förklätt sig med en uppdragen halsduk.

Den uppgiften ifrågasätts av Torpedens försvarare, advokat Jan Karlsson:

– Han (vittnet) har inte velat säga det i rätten. Det är därför svårt att värdera hans uppgifter.

Advokaterna Ungerfält och Tuula hävdar hur som helst att inget talar för att Bernard Khouri ska ha med saken att göra.

Samma sak gäller för dubbelmordet, säger de.

– Inget talar för att Khouri ska ha med morden att göra, säger Ungerfält.

Khouri befann sig på grillfest i Geneta och åklagarnas påstående att det var ett stabsmöte där den högre hierarkin av nätverket förberedde sig, stämmer inte, menar de.

Däremot har Khouri erkänt vapenbrott, då han i raseri sköt mot Torpeden i Ronna centrum.

– För detta kan vi inte se annat straff än fängelse, säger Ungerfält.

Men den tiden har Khouri suttit av i häkte och han bör därför släppas, anser advokaten. Även Torpedens försvarare, Jan Karlsson, kräver att hans klient skulle släppas redan efter onsdagens förhandling. Rättegången fortsätter i dag.