Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouri vill ta om rättegång i tingsrätten

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Bernard Khouris överklagande och ansökan om prövningstillstånd till Högsta domstolen har nu kommit in i sin helhet. Tillsammans med sina advokater yrkar han på att hela målet ska återvisas till tingsrätten.

Bernard Khouri och hans två advokater Taavi Tuula och Fredrik Ungerfält begärde att få mer tid för att formulera sitt överklagande och sin begäran om prövningstillstånd till Högsta domstolen. Detta på grund av målets enorma omfattning.

Nu är överklagan gjord och inskickad i sin helhet till Högsta domstolen, HD. Det rör sig om en cirka 30 sidor lång skrift författad av advokaterna samt en närmare 100 sidor maskinskriven text av Bernard Khouri själv. De begär att hela målet ska tas om i tingsrätten på grund av rättegångsfel som gjordes av tingsrätten men som aldrig åtgärdades av hovrätten.

–Vi menar att hovrätten inte åtgärdade tingsrättens rättegångsfel, och då ska målet återförvisas till tingsrätten, säger advokat Taavi Tuula.

Bland annat menar man att alternativa gärningsmannahypoteser inte utretts tillräckligt och de pekar dessutom på att Khouri dömts för anstiftan till tre mord på enbart så kallad struktural bevisning.

Det är inga bevis som kopplar honom direkt samman med morden utan enbart bygger på resonemanget om att han är ledare för nätverket och att han därmed lastas för allt som sker med det. ”Helt avgörande bevisning för skuldfrågan i målet är att Bernard Khouri varit ledare för nätverket och att det är otänkbart att någon person inom nätverket skulle ha utfört de åtalade gärningarna utan Bernard Khouris order eller hans godkännande i förväg.”

Det faktum att domstolen slagit fast att det finns ett kriminellt nätverk och att Khouri ansetts vara ledare för detta, vilket han själv förnekat, har räckt för att döma honom i två instanser, menar Khouris advokater och hänvisar till andra fall där åklagare åtalat på enbart struktural bevisning, där tingsrätt och hovrätt fällt den tilltalade, men där HD senare rivit upp domarna.

”Ett omfattande och komplext bevismaterial innebär alltid en risk för att domaren grundar sin bedömning på ett totalintryck av det samlade bevismaterialet istället för en analys av enskilda bevis och en därefter gjord sammanvägning.”

Khouris försvarare pekar på konsekvenserna för andra mål om domen står fast. Som att det kan antas att liknande bevissituationer uppkommer i framtiden.

I Khouris närmare hundra sidor långa skrift skriver han bland annat att det inte finns något nätverk i Södertälje och att det i vart fall inte är han som leder det.

Högsta domstolen ska nu gå igenom materialet innan beslut fattas.

Dömd till livstid i två instanser

Augusti 2012: Tingsrätten dömer Khouri för anstiftan till morden på ”K-sigge” och bröderna Moussa.

Oktober 2012: Rättegången jävförklaras och får tas om.

Augusti 2013: Khouri döms till livstids fängelse igen av tingsrätten.

September 2014: Hovrätten fastställer livstidsstraffet.

Oktober 2014: Khouri överklagar till HD.