Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouri vill se polisens källor

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Bernard Khouri kräver att få se sekretessbelagda bevisuppgifter från polisens källor. Försvarssidan misstänker personer inom X-teamsfären som hemliga uppgiftslämnare. Nu svarar domstolen på önskemålet.

Dramatiken har inte släppt greppet om den mastodontlika gangsterrättegången i Stockholms tingsrätts säkerhetssal. Nu kräver den mord- och utpressningsåtalade Bernard Khouri, 32, att få syna åklagarnas beviskort mot honom.

Den utpekade gangsterledaren begär att få handlingar demaskerade, där polisens uppgiftslämnare framgår svart på vitt. Via sina två advokater, Fredrik Ungerfält och Taavi Tuula, kräver Bernard Khouri att tingsrätten ”förelägger åklagaren att inge handlingen i ett omaskerat skick”.

När Khouris advokater tidigare begärt ut uppgifterna har polisen vägrat att lämna ut dem med hänvisning till att det rör sig om sekretessbelagda personuppgifter. I ett mejl daterat den 13 februari i år, svarar kammaråklagare Björn Frithiof, Khouris advokater:

”… Övriga uppgifter innehåller personuppgifter beträffande andra personer. Dessa uppgifter har utelämnats då det av hänsyn till allmänt eller enskilt intresse är av synnerlig vikt att uppgiften inte röjs”.

I ett brev till domstolen framgår att Khouri tror att polisens bevisuppgifter grundar sig på information från personer inom X-teamsfären.

Ärendet gäller en utpressning mot två bröder i Ronna, vilket LT berättat om tidigare. Den ene brodern hade en skuld på 200 000 kronor till en handlare, som han inte kunde betala. Handlaren ska då ha ”sålt” skulden till Khouri, som krävde in pengarna under hot.

Den skuldsatte brodern blev livrädd och gömde sig, då vände sig Khouri och nätverket mot hans bror, som tvingades betala. Allt detta framgår av brödernas anmälan och samtal med en polis i januari 2011.

Polisens tjänsteanteckning använder åklagaren nu som bevisning i utpressningsåtalet mot Khouri och sex andra åtalade. Khouri, som förnekar brott, menar att uppgiftslämnarna är icke trovärdiga med hänvisning till att bröderna umgicks med X-teamledaren Dany Moussa.

Nu går tingsrätten Khouri till mötes. I ett beslut som togs nyligen skriver domstolen att polismyndigheten föreläggs att ”… inge underrättelseuppslaget, som är en allmän handling, i omaskerat skick till tingsrätten”.

Domstolen skriver i sitt beslut att Bernard Khouri ska få se handlingen i omaskerat skick.

Däremot är det inte klart ännu om polisens uppgiftslämnare kommer att avslöjas för omvärlden.

Rättens ordförande, Lars Lindhe, skriver:

”Tingsrätten tar sedan ställning till om handlingen ska föredras bakom stängda dörrar.”

Det beslutet har ännu inte fattats.