Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouri tillbakavisar att han är ledaren

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Livstidsdömde Bernard Khouri tillbakavisar i en skrivelse till Högsta domstolen att han är ledaren för Södertäljenätverket. Vidare menar han att domstolarna enbart dömt honom för anstiftan till morden eftersom han anses vara ledaren.

Bernard Khouri, 33, har beställt in mängder av juridisk litteratur till sin häktescell i Göteborg och författat en 104 sidor lång skrivelse till Högsta domstolen, HD, som bifogats till hans överklagande.

Han menar att han dömts enbart på grund av att han pekats ut som ledare för Södertäljenätverket. Men Khouri menar att det var fel, i stället hänvisar han till utredningen som pekar ut en annan person som nätverkets grundare och ledare – den så kallade ”Gudfadern”. Sedan ett par år tillbaka sitter den 40-årige Gudfadern i en häktescell i den franska staden Lille, misstänkt för att ligga bakom insmugglingen av över 250 kilo kokain till Frankrike från Venezuela. Khouris advokater har under rättegångarna pekat på Gudfadern och andra i utredningen som alternativa spår, vilket skulle visa att man inte entydigt kan påstå att Khouri är någon ledare för Nätverket samt att andra kan ha legat bakom dubbelmordet.

Gudfadern var enligt polisen Khouris mentor i Södertäljes undre värld när han var yngre. Men 2005 flyttade Gudfadern till Colombia och återkom bara då och då till Södertälje, vilket gjorde, hävdar poliser, att Khouri blev motsvarande ”platschef” i Södertälje för kriminella Nätverket.

Khouri har hela tiden förnekat polisens beskrivning av detta liksom han förnekar existensen av Nätverket. Men eftersom polisen och domstolarna tror att det finns ett sådant och att polisen vid ett flertal tillfällen gjort klart att Gudfadern är dess grundare och högste ledare, så borde inte Khouri ha varit den som åtalades, resonerar han och advokaterna. Khouri och hans advokater skriver att polisen själv uttalat att Gudfadern ”styr BK (Bernard Khouri, red anmärkning) och är över BK. Det är på detta sätt det talas”.

Gudfadern greps och satt frihetsberövad i en vecka hösten 2011 misstänkt för anstiftan till dubbelmordet, men släpptes, vilket Khouri nu ifrågasätter:

”Varför han släpptes förefaller mycket betänkligt”, skriver Khouri och skriver vidare om rivaliteten som, enligt vittnesförhör i utredningen, fanns mellan Gudfadern och den sedermera mördade Yaacoub Moussa. Och att Yaacoubs fru sagt i förhör att Yaacoub inte skulle få någon ro så länge Gudfadern var i livet. ”Att han måste hinna plocka honom innan NN (Gudfadern) hinner göra detta, d v s, hinna plocka Yaccoub”, skriver Khouri med hänvisning till vad Yaacoubs hustru sagt i polisförhör.

Vidare pekar Khouri i sin överklagan - vilket hans hans advokater även gör - på det faktum att det bara lagts ut ett känt mordkontrakt på Yaacoub Moussa. Och detta lades ut 2009 av Gudfadern vid ett besök i forna Jugoslavien, vilket framkommit i sms-trafik som polisen fångat upp. Khouri hänvisar till mailen från gangsterledaren Milan Sevo som polisen fått tag i under utredningen och skriver: ” ...det är NN (Gudfadern) som personligen träffat dessa kontraktsmördare ...”. Han hänvisar till de e-postmeddelanden från Milan Sevo i Belgrad, som polisen fått tag på. Där varnar Milan Sevo sin vän Yaacoub Moussa för kontraktet som lagts ut på honom. Khouri fortsätter:

”Kan härvid sägas att när YM (Yaacoub Moussa) får reda på detta, så vänder han sig till BK (Bernard Khouri) för att de var vänner. BK hjälpte YM med olika saker, samt skyddsväst, och fanns nära till hand vid YMs sida”.

Khouri hänvisar till utredningen där det framgår att Gudfadern ska ha sagt att han skulle ”Skjuta färgen av de röd-gula”, syftandes på Bandidos/X-team. Samt att ”han skulle skicka upp ett 15-tal killar från Sydamerika eller Balkan och göra jobbet”.

Mot detta står Gudfaderns egna ord i polisförhör 2011 där han förnekade inblandning i dubbelmordet och sa att han försökt stävja situationen mellan Södertäljegängen som spårat ur.

Men Khouri skriver även att bröderna Moussa och den mördade X-teammedlemmen ”K-sigge” hade flera fiender på grund av sin våldsamma indrivningsverksamhet, däribland ett annat gäng i Södertälje. Även här dyker ett alternativt spår upp, menar Khouri som pekar åt annat håll än mot honom och de andra dömda. Och Khouri beskyller även den andra tingsrättsförhandlingen för att ha varit jävig eftersom det finns ”styrkta uppgifter, att man har iakttagit ordförande Lars Lindhe med polischefen som höll i satsningen Gunnar Appelgren” och att dessa ”haft olika möten på olika restauranger under den tid som den andra domen höll på att skrivas”.

Khouri har skrivit brevet med flera fotnoter till juridisk litteratur och hänvisar till Europakonventionen och olika lagtolkningar. Han citerar även latin: ”In dubio pro reo” - ”I tveksamma fall till förmån för den tilltalade”, skriver Khouri som bifogat skrivelsen till sina advokaters överklagan till HD, som avgör fallet inom kort. I överklagan skriver advokaterna att Khouri har mer bevis att lägga fram vid en eventuell ny rättegång som stärker hans sak.

Fotnot: Texten har korrigerats så att det tydligare framgår att det Khouri och hans advokater skriver och hänvisar till i sin överklagan till HD, är sådant som redan tidigare framkommit via förhör och i polisens utredning, inget han själv tillfört.

Dömd till livstid

Augusti 2012: Tingsrätten dömer Khouri för anstiftan till morden på ”K-sigge” och bröderna Moussa.

Oktober 2012: Rättegången jävförklaras och får tas om.

Augusti 2013: Khouri döms till livstids fängelse igen av tingsrätten.

September 2014: Hovrätten fastställer livstidsstraffet.

Oktober 2014: Khouri överklagar till HD.