Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Khouri styr nätverket med järnhand”

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Det finns ett Södertäljenätverk och Bernard Khouri styr det med järnhand – det inledde åklagarsidan med i sin slutplädering i går i det stora gangstermålet som nu är inne i sin allra sista fas.

Den stora gangsterrättegången är nu alltså framme vid slutpläderingarna.

Under hela veckan kommer åklagarsidan att ägna sig åt att knyta ihop säcken av bevisning för att inför rätten beskriva hur morden i Södertäljes undre värld gick till.

Åklagarna har under hela rättegången ägnat mycket energi åt att bevisa existensen av det som kallats Södertäljenätverket. Åklagarna menar att det styrs av ordergivning uppifrån av en ledare, där underhuggarna avlönas vid uppdrag.

Och denna ledare, enligt åklagarna, är den 32-årige Bernard Khouri, som i sin tur övertagit tyglarna efter att en 38-årig kriminell ledargestalt flyttat till Sydamerika kring 2005.

Den senare är den så kallade ”Gudfadern” som nu sitter häktad i Frankrike misstänkt för att ligga bakom insmuggling av över 250 kilo kokain från Venezuela till Frankrike 2011.

Enligt åklagarna beordrade Khouri mordet på K-sigge – ett infallsverk bara någon timme innan det begicks natten mot den 23 december, menar åklagarna.

Orsaken, enligt åklagarna, var att X-team utmanade Södertäljenätverket om den kriminella marknaden. Assyriskaspelaren Eddie Moussa hade blivit en stor utlånare.

K-sigge och Dany Moussa drev in obetalda skulder. K-sigge har beskrivits som en hårdför indrivare. Flera personer i anslutning till nätverket misshandlades av honom. Det var orsaken, enligt åklagarna, till att han sköts.

– Han hade gått för långt, säger åklagare Tora Holst.

Därmed inleds ett fullskaligt gangsterkrig. Skjutningen på Torekällgatan natten mot 2 april 2010 där två ur nätverket träffas av en kulsvärm eskalerar konflikten ytterligare. En av dem, Khouris kusin, blir rullstolsbunden.

– Ett starkt motiv för Khouri att agera, säger åklagare Ulrika Lindsö.

Resultatet, enligt åklagarna, blev dubbelmordet natten mot den 1 juli 2010. X-teamledaren Dany Moussas bröder Eddie och Yaacoub skjuts ihjäl.

Orsaken, enligt åklagarna, var att bröderna var X-teamledarens största skydd. Yaacoub Moussa var dessutom inflytelserik och påstods ha inflytelserika kontakter.

När åklagarna visade upp en bild på den skjutne Yaacoub, föll hans hustru i gråt. Hon har som enda målsägare följt hela processen in till dess slut.

I morgon fortsätter slutpläderingarna från åklagarsidan. Därefter avslutar försvararna med sina slutpläderingar innan tingsrättsförhandlingen är över.