Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouri nekas att byta båda advokaterna

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Högsta domstolen säger nej till Bernard Khouris krav på advokatbyte inför hovrättsförhandlingen som inleds på måndagen.
(Uppdaterad söndag 16.40)

Den livstidsdömde Bernard Khouri, 33, har krävt att få byta sina två advokater inför hovrättsförhandlingen. Först krävde Khouri att byta ut Fredrik Ungerfält, sedan Taavi Tuula. Istället begär han att få Niclas Karlsson.

 Khouri, som av tingsrätten slås fast att vara Södertäljenätverkets ledare,sade först att han saknar förtroende för advokaten Fredrik Ungerfält .

I ett brev till Svea hovrätt skriver han: ”Han gör inte de analyser som jag vill. Han kan inte belysa eller peka på de saker som jag vill. Han gör inte mina åberopanden”, skriver Khouri och ger exempel: ”Jag vill gå in bemöta, förklara mm, de frågor som åklagarna har! Adv. Ungerfält vill inte att jag överhuvudtaget besvarar åklagarens frågor!”.

Khouri understryker dock att relationen med advokaterna alltjämt är god, de pratar trots allt på ett ”bra kamratligt sätt”. ”Jag är en ganska hygglig trevlig person/människa, dvs, att komma överens med”, skriver Khouri.

Men hovrätten avslog Khouris begäran varpå han överklagade till Högsta domstolen som nu meddelar att man inte beviljar prövningstillstånd i frågan. Orsaken är främst att ett byte skulle medföra stora omkostnader eftersom materialet är så digert. Khouris två advokater har hittills kostat närmare 14 miljoner kronor i två tingsrättsförhandlingar. Den andre advokaten, Taavi Tuula, befarade i sitt svar dessutom en ”oöverstiglig arbetsinsats” under övergången.

Något Khouri ifrågasätter. Till Högsta domstolen, skriver Khouri:

"Högsta domstolen skall veta att det sägs att F.U.P:en (läs förundersökningen, redaktionens anmärkning) är jätteomfattande, det är den i viss mån! Men det som skall läsas in är totalt 11 000 sidor, resten är telefonmaster! Till detta har man oxå den första (1:a) tingsrättens utskrivna förhör, allt detta är på ca 3 000-4 000 sidor! Det är detta som skall läsas, en hel del sidor går fort att läsa igenom ... När jag fick detta tog det ca 10 dagar att läsa igenom allt".

Och Khouri fortsätter:

"Den nya Advokaten är beredd att ta an Sig fallet är beredd att försvara mig!"

Domstolen påpekar även att Khouri redan bytt försvarare en gång. Den gången begärde han att få byta ut Bengt H Nilsson, som han förlorat förtroendet för, och föreslog Ungerfält, som han beviljades.

Efter domstolens avslag kom Khouri även in med en begäran till Svea hovrätt om att även byta ut Taavi Tuula som försvarare. Men hovrätten beslutade även här att avslå hans begäran.

"Bernard Khouri har inte anfört någonting som utgör skäl för entledigande av Taavi

Tuula som offentlig försvarare. Hovrätten avslår därför Bernard Khouris begäran om

det", motiverar hovrätten sitt beslut.

Bernard Khouri har suttit häktad med restriktioner från februari 2011 och förvaras just nu på säkerhetsanstalten Fenix på Kumlaanstalten.