Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouri kräver omstart – igen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Livstidsdömde Bernard Khouri och hans försvarare begär nu att att gangsterrättegången tas om – igen.– Alternativa spår har inte utretts, säger advokat Taavi Tuula.

Det blir i så fall tredje gången målet skulle tas upp av tingsrätten. Hovrätten återvisade den förra domen till tingsrätten på grund av en jävig nämndeman.

Nu menar Bernard Khouri och hans två försvarare, Fredrik Ungerfält och Taavi Tuula, att tingsrätten begått ett rättegångsfel genom att inte pröva ”alternativa hypotetiska förlopp”.

De hänvisar bland annat till vittnesuppgifter om att personer ur ett annat kriminellt nätverk i Södertälje låg i konflikt med bröderna Moussa. En av dessa bodde dessutom i det flerfamiljshus dit mördarnas mopeder flyttades innan dubbelmordet på Oasen natten den 1 juli 2010.

Enligt Khouris försvarare har negligerandet av detta fått direkt inverkan på domen.

– Enligt vår uppfattning ska målet återförvisas till tingsrätten, säger Khouris försvarare Taavi Tuula.

Att dessa spår ska ges en noggrannare belysning i hovrätten i stället för att återvisa hela målet till tingsrätten, ser Khouris försvarare som svårt.

– Eftersom all bevisning åberopats av åklagarna i alla åtalspunkterna så blir det svårt att inte ta om allt, säger Taavi Tuula.

I överklagandet yrkar de även på att hovrätten river upp tingsrättens livstidsdom på i stort sett alla punkter. Det gäller anstiftan till tre mord, människorov och grova utpressningar.

Khouris försvarare pekar på att tingsrätten bedömt Khouri som den ”faktiske” ledaren för nätverket på för lösa grunder samtidigt som en annan kriminell person, den så kallade ”Gudfadern”, av åklagarna beskrivits som nätverkets grundare och ”styrelseordförande”.

Kammaråklagare Björn Frithiof kommenterar överklagan.

– Skälen de pekar på till att målet skulle återförvisas är att tingsrätten inte prövat alla hypoteser. Men flera av hypoteserna har varit väldigt luftiga och inte särskilt konkreta. Det vore orimligt att nämna alla framkastade hypoteser, skrivelsen är högst normal.

Den pensionerade lagmannen vid Attunda tingsrätt tillika Södertäljebon Erik Ternert, anser att tingsrätten, rent principiellt, bör svara på även dessa påståenden i domen.

– Men att man inte gjort det kan bero på att man inte anser det så mycket värt. Men återförvisning sker i första hand om det framkommer nya uppgifter och det är ju inte det här. Jag förutsätter att hovrätten tar upp målet nu. Om det för tredje gången skulle tas upp i tingsrätten vore det en rättsskandal av stora mått, säger han.

 Och den saken är nu upp till hovrätten att bedöma.