Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouri kräver ny rättegång

Livstidsdömde Bernhard Khouri begär att få ut 15 inspelade telefonsamtal som han menar friar honom från dubbelmordet 2010. I samtalen pekas den riktige mördaren ut, menar Khouri, som kräver en ny rättegång.

Annons

Bernard Khouri, 35, dömdes till livstids fängelse för bland annat anstiftan till tre mord. Domstolarna menar att han som ledare för Södertäljenätverket beordrade såväl mordet på X-teammedlemmen ”K-Sigge” som bröderna Moussa inne på Oasen.

Khouri, som förnekar brott, begär nu ut 15 inspelade telefonsamtal som han hittat i polisens så kallade ”slask” – material som aldrig redovisas i den offentliga förundersökningen. Där finns närmare en halv miljon inspelade telefonsamtal som gjordes under utredningen.

Khouri hade tillgång till en dator i sin cell innan den slutliga domen i hovrätten föll. Så länge processen höll på hade han rätt att begära ut material från slasken. När domen så föll den 1 september förra året, överklagade han den till Högsta domstolen. Under tiden som HD överlade fick han fortsätta ha tillgång till datorn i sin cell där han lyssnade sig igenom telefonsamtal efter telefonsamtal.

Men när HD avslog hans överklagan den 25 november i fjol var det slutlyssnat. Den 2 december togs datorn ifrån honom – Khouri skickades till Kumlabunkerns mest hårdbevakade avdelning Fenix. Khouri begärde dock ut 15 av telefonsamtalen som han menar kan få honom fri. Det är 15 samtal med den tidigare X-teamledaren Dany Moussa. Enligt Khouri nämns en person och dennes motiv i samtalen.

Men förvaltningsrätten avslog hans begäran att få ut samtalen, likaså kammarrätten. Domstolarna ansåg inte att han har tillräckligt ”beaktansvärda motiv för sin begäran”.

Khouri svarar att samtalen är ny bevisning som är förutsättningen för att han ska kunna begära resning i HD ännu en gång. I sin överklagan till HD skriver han om telefoninspelningarna:

” ... som stödjer min talan och talar för min fördel och som har mycket högt bevisvärde för mig och min oskuld i frågan, och har stor betydelse för målets utgång. Samtalets kontext friar mig och påvisar min oskuld helt uppenbart”.

Khouri menar att domstolen genom sitt avslag att ge honom samtalen förvägrar honom möjligheten att ansöka om resning, eftersom en sådan kräver ny bevisning som utgörs av just de samtal han inte får ut.

”Jag förvägras min rätt till bevisning som friar mig. Detta bryter mot varje mänsklig rättighet och juridisk anda. Detta får inte ske och så skall vi självfallet rimligen inte ha det i vårt land”, skriver han.

Khouri har författat hela överklagan till HD själv med många fotnoter till andra rättsfall. Enligt uppgift till LT ska samtalen peka ut personer som Khouris försvarare använde som ett av flera alternativa spår vid rättegången.

Även HD avslog nyligen Khouris begäran och satte punkt för hela processen. Därmed är gången den att materialet ska förstöras.

Nu planerar Khouri en ny överklagan, den här gången till Europadomstolen.