Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Khouri förlorar efter klagomål på anstalt – utredning om gängledarens saker läggs ner

Skosulor, frimärken och rakhyvlar som skickats till Bernard Khouri har tagits av anstaltens personal menar han. Men JO lägger ner utredningen mot Kriminalvården.

I mars 2017 anmälde Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri anstalten Kumla till Justitieombudsmannen, JO, eftersom han menar att personal kastat hans post. Syftet skulle vara att förstöra hans kontakter med familj, vänner och bekanta skriver han i anmälan och menar att de skickar allt färre brev eftersom den inte kommer fram. När han fått saker skickade till sig menar han att personalen tagit dem, till exempel skosulor, frimärken och rakhyvlar.

Läs mer: Khouri anmäler Kumla för kastad post och skoproblem – "Vill förstöra"

Anstalten skriver som svar till JO att det är rutin för fångar som sitter på säkerhetsavdelning att deras post undersöks. Vissa föremål som skulle kunna störa ordningen och säkerheten kan personal hålla kvar enligt Kriminalvårdens regler. Det menar de att Khouri varit medveten om och att han meddelats när det hänt.

Att personal skulle försöka förstöra hans kontakt med nära och kära nekar anstalten till.

Läs mer: Kumla svarar Khouri om skosulorna

JO skriver i sitt beslut att Kriminalvården förklarat sig med relevanta rättsliga regler och i vissa fall står ord mot ord. Bedömningen av JO är att ytterligare utredning inte skulle leda till något resultat och att det som kommer fram visar på att inga fel begåtts. Därför får anstalten ingen kritik från JO.

För prenumeranter och pluskunder [+]: Khouri får rätt mot kriminalvården – tillåts kontakt med massmedia

Läs även: Södertäljenätverkets ledare nekas resning i Högsta domstolen