Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenth gav sig i kast med många sporter innan sitt val

Han brinner för basket trots han ägnat en stor del av sitt liv till att kasta spjut. Men det finns en enkel förklaring till att Kenth Eldebrink, nybliven 60-åring, i dag följer sporten med stort intresse.

Annons

Kenth Eldebrink får fortfarande beundrarpost men främst från autografjägare utomlands.

– De flesta i dagens generation förknippar nog Eldebrink med mina döttrar Elin och Frida som spelar basket, säger han och skrattar.

Hans döttrar är hemma och tränar med svenska landslaget i Täljehallen inför EM i Ungern. Födelsedagskalas ska det hinnas med innan mästerskapet avgörs, men när intervjun görs vet inte Kenth hur han ska fira sin 60-årsdag.

– Min fru och mina döttrar har hittat på något, säger han.

Kenth Eldebrink bor med sin fru Marianne i ett rött hus med vita knutar i utkanten av Södertälje. Insidan av huset har vacker nostalgisk inredning. Konsten i huset vittnar också om Kenths olika intressen. En stor tavla i det öppna vardagsrummet ger första ledtråden till vad Kenth ägnade en stor del av sitt liv åt.

– Jag fick den där tavlan när jag fyllde 50 år av en väns syster som är konstnär, berättar han.

Ett halvt sekel tidigare föddes Kenth Eldebrink i Överkalix i Norrbotten. Han växte sedan upp i Forsbyn. Men trots han som ung flyttade till Södertälje tillsammans med sina föräldrar och sin fem år yngre bror Anders känner han än i dag starkt för att sin födelseort.

– En trygg och bra plats att växa upp i. Familjen har en sommarstuga där i dag som jag har byggt, berättar han.

I Södertälje engagerade sig Kenth tillsammans med sin bror mycket i olika sporter. Kenth provade på att spela ishockey, handboll och basket. Men i stället för att satsa på en lagsport så fann han mer glädje i friidrott och såg potential i kastgrenarna.

– Jag var väldigt bra och snabb på att åka skridskor. Bättre än brorsan! Men jag kunde inte reglerna så bra. Sedan märkte jag att det var roligare att kasta och efter att ha sett tysken Klaus Wolfermann vinna OS-guld 1972 blev jag väldigt intresserad av spjut.

Kenths första stora framgång inom sitt nyfunna intresse kom 1977 då han vann sitt första SM-guld. Ett par år före det hade Kenth träffat sin blivande fru Marianne.

– Hon sysslade också med friidrott. Hon stötte kula och tävlade även i 5-kamp, minns Kenth.

Under 1980-talet första hälft kom Kenths största karriärögonblick. Förutom topplaceringar på inhemsk mark visade han även att han tillhörde världseliten.

– Det är OS-bronset som många ser som min toppmerit. Men personligen smäller segern i Finnkampen 1983 högre. Det var då jag kastade mitt karriärs längsta kast och blev första svensk att slå finnarna i spjut på 23 år. Prestige, säger han och ler.