Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kenneth anordnar lopp för hjärnforskningen

Ena stunden dansade han under en fest, nästa låg han på golvet med ett plötsligt hjärtstopp. För Kenneth Bingström blev vägen tillbaka tuff, och lång.

– Jag har fått lära mig allt från början – gå, prata, skriva, läsa ... All kunskap var borta efter hjärtstoppet.

Nykvarnsbon Kenneth Bingström var 45 år, fullt frisk och i god form när han i maj 2008 drabbades av plötsligt hjärtstopp. Det slog till utan förvarning, just som han skulle snurra sin sambo Elisabeth Säfström på dansgolvet under svågerns 50-årsfest.

Kenneth kommer själv inte ihåg händelsen, men Elisabeth minns.

– Han plirade med ögonen och gjorde en ansats att svänga runt mig. Men så föll han bara ihop. Jag trodde att han snavat och tänkte att han kanske slagit huvudet i scenkanten.

Kenneth hade inte snavat, det märkte de tre sjuksköterskor som var med på festen och kom fram för att hjälpa till.

Tillsammans med sina respektive turades de om att ge Kenneth hjärt-lungräddning. I 32 minuter höll det på utan att Kenneths hjärta kom i gång. Efter bara sju minuter kan syrebristen orsaka hjärnskador.

– Sekunderna kändes som en evighet. Och när ambulanspersonalen kommer tror man att det ska gå fort, att de ska ta med sig honom direkt. Men de ville ju först försäkra sig om att han hade puls, säger Elisabeth.

När ambulansen kom dröjde det ytterligare 20 minuter och elva stötar med defibrillator innan Kenneth fick svag puls och ambulanshelikoptern kunde ta honom till Karolinska i Solna.

Där låg han i koma i ungefär två veckor, nedkyld till 33 grader i syfte att minska de hjärnskador som uppstår vid syrebrist. När han vaknade upp kunde han inte gå, inte kommunicera och han mindes ingenting.

Sitt första minne efter hjärtstoppet har han från Södertälje sjukhus, då har det gått nästan två månader sedan hjärtstoppet.

– Då förstod jag nog inte att jag hade varit borta eller vad som hänt. Jag accepterade bara var jag var.

Det var när rehabilitering startade som han säger att den långa resan började. Han skulle nu lära sig allt på nytt.

– Det var fruktansvärt att inte kunna kommunicera och känna att kroppen inte fungerade som den skulle. Det svåraste var dock att känna motivation. Vid flera tillfällen under rehabiliteringen kände jag att jag ville ge upp. Men jag har hela tiden haft en vilja att fortsätta, det har nog räddat mig.

Det syns inte på Kenneth vad han har varit med om, de svårigheter han fortfarande har syns inte heller. Hans minne är dåligt och han har drabbats av afasi. Och han måste fortfarande jobba hårt. Trots att han lär sig saker på nytt stannar inte kunskapen om det inte ständigt underhålls.

– Under rehabiliteringen fick jag till exempel lära mig att åka buss. Det var en lång process där allt togs steg för steg – och jag klarade det själv tillslut. Men i dag skulle det inte funka, den kunskapen har försvunnit, säger han och tillägger:

– Det hjärnan en gång har lärt sig tror den att den kan. När jag står inför en uppgift kan jag känna ”det är inga problem, det här fixar jag”, men sen tar det stopp vid något av stegen – till exempel att jag inte känner igen ett visst verktyg.

– Allt jag lär mig måste jag nöta hela tiden, annars försvinner det.

Kenneth lägger mycket tid på föreningen Tankesmedjan, för personer med afasi och andra förvärvade hjärnskador, som han var med och startade för ungefär två år sedan.

– Den fungerar som en motor för mig, speciellt att kunna hjälpa andra.

För att uppmärksamma behovet av hjärnforskning arrangerar Kenneth och Elisabeth, tillsammans med Nykvarnsgymmet Smart hälsa, den 3 september Hjärnruset. Ett lopp på 200–15 000 meter.

– Ett lopp för alla, oavsett om du springer mycket, sitter i rullstol eller har ett funktionshinder. Alla är med efter egen förmåga, säger Elisabeth.

I början vågade de knappt tro att någon skulle anmäla sig, i skrivande stund har de drygt 50 anmälda. En av de första som anmälde sig var en maratonlöpare.

– Då blev jag nästan lite nervös, skrattar Kenneth och berättar sedan hur loppet ska avslutas:

– Tvåhundra meter innan mål samlas alla deltagare, och så går vi i mål tillsammans. Det blir mäktigt.

10 000 drabbas varje år

Cirka 10 000 personer i Sverige drabbas varje år av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus, det är fler än 25 personer varje dag.

Så få som en av tio överlever ett hjärtstopp utanför sjukhuset.

Vid hjärtstopp är tiden tills hjärt-lungräddning påbörjas viktig. Man räknar att chansen att överleva minskar med tio procent för varje minut.

Om hjärtstartare används innan ambulans kommer så kan man öka chansen att överleva med fem gånger.

Källa: Karolinska

Deltar efter egen förmåga

Vad: Hjärnruset.

När: Lördag 3 september.

Var: Start och mål sker i Nykvarns centrum.

Vem: Alla kan deltaga efter egen förmåga.

Hur: Gå, spring eller bara häng. Banans sträckning är 200–15 000 meter, deltagarna väljer sträcka själv. Deltagaravgiften är 50 kronor för vuxna och 20 kronor för barn. Information om hur man betalar finns på Hjärnrusets Facebooksida.