Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kausaite får sparken: "Jättechockad"

Tre EM-kvalmatcher och bara ett halvår som förbundskapten.Sedan fick Jurgita Kausaite sparken från basketlandslaget.- Jag är jättechockad, säger hon till TT.

Efter bara tre EM-kvalmatcher och ett halvår som förbundskapten får Jurgita Kausaite sparken från damernas basketlandslag, där Södertäljeprofiler som Frida och Elin Eldebrink, Louice Halvarsson med flera finns.

Jurgita Kausaite har haft en tuff tid på nya jobbet. Efter två brakförluster mot Spanien och en knapp seger mot Finland är Sverige riktigt illa ute i kvalet till nästa års EM-slutspel. Mellan raderna har man också kunnat ana ett missnöje från vissa av nyckelspelarna efter att Kausaite tagit över landslaget.

Sent på torsdagskvällen meddelade Svenska basketbollförbundet att litauiskan får lämna sitt uppdrag.

- Jag vill inte kommentera det så mycket nu. Jag är besviken och vill ge mig själv tid att tänka över vad jag ska säga. Jag fick veta det i dag, klockan två, säger Kausaite till TT.

- Jag är jättechockad och det kom som en stor överraskning.

Från förbundet uttalar sig ordföranden Hans von Uthmann i pressmeddelandet:

"Det är ett svårt och tråkigt beslut, men efter utvärderingarna av de tre EM-kvalmatcherna har vi gjort bedömningen att vi behöver ett nytt ledarskap för att fortsätta arbetet mot våra uppsatta mål", säger han.

Kausaite var tidigare assisterande förbundskapten bakom Lasse Johansson och har varit verksam inom förbundet i flera år. Enligt förbundet ska Kausaite fortsätta att jobba "i sitt projektuppdrag" fram till sommaren 2017, men med andra arbetsuppgifter.

"Vi vill tacka Jurgita med hela vårt hjärta då hon har haft en stor roll i damlandslagets framgångar de senaste åren. Vi hoppas och tror att hon fortsatt kommer att vara aktiv inom svensk basket."

Assisterande förbundskaptenen Francisco Pinto, som till vardags coachar Alvik, kommer att leda landslaget i den enda EM-kvalmatchen som återstår — hemma mot Finland den 23 november. Storseger då är ett måste om Sverige över huvud taget ska ha någon chans att nå EM i Tjeckien.