Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kattunge fast i träd – räddades

En kattunge som suttit fast i ett träd i Järna sedan i söndags räddades under onsdagen av räddningstjänsten. 

När styrkan på en man i form av styrkeledaren kommit fram till trädet hade katten så smått börjat ta sig ned själv av egen kraft.

– Det räckte att vi hjälpte den lite på traven genom att resa en stege mot trädet. Det var väldigt odramatiskt, säger Katarina Karlsson, larmoperatör på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten har en regel om att vänta i tre dagar innan man åker ut på katträddningsuppdrag. 

– Det är en ganska bra regel som även visade sig på den här kattungen. Tre dagar är ungefär vad en frisk katt själv står ut med. Sedan brukar de komma ned självmant. Men har de suttit tre dagar och inte kommer ned brukar vi försöka hjälpa till, säger Katarina Karlsson.

Samtidigt förutsätter det att man inte äventyrar brandmännens liv och lem. Trädet måste exempelvis stå på ett sådant sätt att de kan utföra räddningen förklarar hon.

– På hela Södertörns brandförsvar kanske vi åker ut två gånger i månaden. Det är fler som ringer men på grund av tredagarsregeln återkommer de oftast inte,