Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Så här ska Ostlänken gå

 
Ostlänken
Visa alla artiklar

Ostlänken ska gå under motorvägen söder om Skäve och rakt genom området där Burger King och Swärd bilverkstad ligger.

Trafikverkets förslag på hur Ostlänken, jättesatsningen på järnväg för höghastighetståg, ska dras genom Järna och Hölö blev offentligt i dag på förmiddagen. Den tidigare beslutade korridoren har nu smalnats av till en cirka 50 meter bred spårlinje.

– Det blev så som vi hade hoppats. Utifrån givna förutsättningar är det här det bästa förslaget för Skäves och Norrbyvälles del, säger Mats-Ola Ohlsson, ordförande för stiftelsen Norrbyvälle gård, som driver gruppbostad och daglig verksamhet för funktionshindrade i Skäve, en by precis söder om Järna tätort.

Förslaget är att Ostlänken ska dras precis intill E4:an och därmed så långt ifrån Skäve som det var möjligt med tanke på tidigare beslut. För andra verksamheter är framtiden mer osäker. Ostlänken ska, enligt Trafikverkets kartor, passera väg 57 mellan Burger King och E4:an och därefter i stort sett genom Swärd bilverkstad.

Söderifrån kommer Ostlänken in i Södertälje kommun öster om motorvägen. Söder om Hölö finns flera kortare tunnlar med i planerna. Kyrksjön passeras på en lång bro. Järnvägen fortsätter norrut längs motorvägens östra sida. Ett par kortare broar över landskapet finns med i förslaget. I höjd med Linga, någon kilometer söder om Skäve, byggs en kortare tunnel under motorvägen.

Därifrån dras Ostlänken precis längs E4:an, passerar väg 57 planskilt – och alltså precis förbi Burger King och genom Swärd bilverkstad – för att sedan försvinna in i en längre tunnel, drygt en kilometer lång. Den nya järnvägen ansluts därefter till befintliga spår i Gerstaberg.

Trafikverket presenterar sitt förslag på öppna hus i Järna och Hölö. Eneskolans matsal den 25 januari klockan 17 till 20 och Hölöskolans matsal den 27 januari klockan 17 till 20 är det som gäller.

Förslaget ställs också ut i stadshuset i Södertälje mellan den 1 och 5 februari.

Trafikverkets hemsida kan du titta närmare på kartan över hur Ostlänken ska dras.

Läs även: Svar om nya Ostlänken närmar sig

LT-Play: Besked om Ostlänken närmar sig

"Ostlänken måste dras öster om E4"