Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Över 5 500 nya bostäder – här ska det byggas

Byggkranarna syns tydligt över staden. Det byggs mycket mer än det brukar. – Men vi får inte tappa fart, säger byggledare Håkan Buller, stadsbyggnadsnämndens ordförande (S).

Orionkullen. Sporren. Uthamnen. Eller varför inte skyskrapan vid Snäckviken? Listan är lång på projekt som inletts och planerats under 2015, Håkan Bullers första år som politiskt ansvarig för byggandet i stan.

– Det har gått över förväntan. Det handlar om konjunktur, men också om vår inställning. Det finns en ny kaxighet, och jag tror jag är en del i det, säger han och ler när LT nickar.

– Men också samhällsbyggnadschefen Kenneth Hagström – och inte minst Boel Godner har visat att vi menar allvar. Jag tror att vi uppfattas som en aktiv och engagerad spelare.

– Det är faktiskt så att byggbranschen har större koll på Södertäljes fördelar än vad Södertäljeborna själva har, säger han och tittar på Södertäljekartan.

Han nämner den starka tillväxten hos Scania, Astra Zenecas miljardinvesteringar, hela utvecklingen i Snäckviken kopplat till Acturum och KTH, etableringen av ett av Stockholms största arbetsplatsområden i Almnäs.

– Självklart har Södertälje ett antal utmaningar, men – som en byggherre uttryckte sig i ett samtal – vilka kommuner har inte det?

Han påpekar att det går snabbt och att kvaliten är viktig. Man måste akta sig för misstagen vid miljonprogrammen. Utmaningen är att bygga stad, och att se till gestaltningen och miljön.

Hans uppdrag var att bygga, att se till att den översiktsplan (2013) som gäller används.

– Att kunna peka på att vi är politiskt eniga om översiktsplanen är en vinstlott, och en avgörande faktor. Annars drar byggherrarna åt sig öronen, då blir osäkerheten stor, säger Håkan med en passning till Moderaterna som föreslagit vissa ändringar när det gäller den redan överenskomna planen.

Vi går igenom byggprojekten, börjar i centrum. Håkan Buller rabblar upp projekt – se faktaruta och kartan – men stannar upp vid frågan om Igelsta gård där byggare Buller stötte på patrull.

– Ja... där blev det stopp. Men hade inte företaget avstått hade jag gärna överklagat länsstyrelsens beslut som påpekade att de planerade husen låg för nära spåren. Men det pågår diskussioner kring vad vi kan göra där, sannolikt då i en mindre omfattning, säger han revanschlystet.

Annars är just handläggningstiderna och alla möjligheter till överklaganden nämndordförandens största fiende:

– Det är något fel när staten kräver att vi ska bygga mer, samtidigt som statens förlängda arm länsstyrelsen förhalar eller stoppar. Det måste bli en ändring på det.

De framtida projekt Håkan ser fram emot är många:

– Bårstafältet tror jag mycket på. Det binder ihop staden via Snäckviken. Där kan vi nog bygga uppemot 1 000 bostäder och utveckla området kring Östertälje station. Och förresten hela stationsområdet i centrum. Hovsjö ner mot Måsnaren, och...

Byggnämndsordförande Buller vill poängtera att det är kommundelsnämnderna i Enhörna, Järna, Vårdinge, Hölö/Mörkö och inte han och byggnadsnämnden centralt, som har det politiska ansvaret för byggfrågor utanför själva staden.

– Jag älskar byggkranar. Det är ett säkert tecken på tillväxt. Vi får inte tappa fart, säger Håkan när vi kommer upp på stadshusets tak för att ta bilder över staden.

På väg ner från taket stannar hissen på våning 3c där samhällsbyggnadskontoret jobbar. Håkan hälsar på alla. Det är liksom hans arbetskamrater lika mycket som politikerna på våning sju.

– Det blev mycket det här. Och då har vi ändå inte pratat om Järna och Enhörna, som också är på gång kraftigt. Inte minst runt Kallfors.

Södertäljes bostadsbyggen

Pågående byggen (lila hammare):

1. Venus (44 lägenheter)

2. Skogsgläntan (44 lägenheter)

3. Tobaksmonopolet (100 lägenheter)

4. Kaxberg (40 småhus)

5. Blåklinten (16 radhus)

6. Björkmossen/Ekgården (295 hus)

7. Fornhöjden (påbyggnad höghus)

8. Glasberga (200 privata hus)

Färdiga planer (gula hus):

9. Stockholmsberget (120 lägenheter)

10. Ängsviolen, Mariekäll (100 lägenheter)

11. Igelsta strand (420 lägenheter)

12. Solen (100 lägenheter)

13. Saturnus (40 lägenheter)

14. Orionkullen (80 lägenheter)

15. Gästhamnen (50 lägenheter)

16. Båtvarvet (50 parhus, flytande hus)

Pågående detaljplaner (beiga hus):

17. Uthamnen (1000 lägenheter)

18. Snäckviken (250 lägenheter)

19. Hall (450 småhus/radhus).

20. Saltskogs C (50 lägenheter)

21. Ekgården södra (75 parhus, radhus)

22. Bårstafältet (1 000 lägenheter)

23. Repet, Brolunda (300 lägenheter, parhus, radhus)

24. Tellus, McDonald’s (80 lägenheter)

25. Lyran, (80 lägenheter)

26. Kanalstaden (450 lägenheter, parhus)

Ytterligare byggen: Kallfors (200 hus byggs), Viksberg, Dammkärr (omvandlingsområden 200 hus), Barnflickan, Enhörna (planerade 50 hus), Stadan/Nabben (planerade 120 hus).