Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karta: Guide till parkeringarna i centrum

Efter månadsskiftet börjar kommunens nya parkeringspriser gälla. Men de privata aktörerna har i dagsläget inga planer på följa efter med egna höjningar av avgifterna.

Nästa månad kommer de nya parkeringsavgifterna i Södertälje gälla. Höjningar som genomfördes trots flera protester och oro från företagarna om att deras kunder skulle komma att söka sig till andra shoppingområden som Skärholmen i stället.

Ewa Lofvar Konradsson, ordförande i Tekniska nämnden, menar att hon trots det inte har fått ta emot särskilt många mejl eller telefonsamtal från invånare som klagar på de nya avgifterna.

– Det har varit så hela tiden. Ett fåtal klagar men de flesta som jag pratat med förstår också varför vi behöver göra det här bara man förklarar. Jag tror att det här är något som är nödvändigt och att människor förstår det, säger hon.

En av de övriga farhågorna har varit att de privata parkeringsföretagen skulle följa kommunens höjningar och själva justera sina priser. Men enligt Q-parks vd, Peder Ståhlberg, finns det inga tankar på att höja avgifterna.

– I dagsläget finns det inga sådana planer. Sedan är det är det så att vi vill ju alltid sätta ett marknadspris. Men man vill framförallt sätta ett pris som inte skrämmer bort kunder.

Samtidigt lägger han till en brasklapp om att Q-park ser över sina priser varje år på alla deras parkeringar i Sverige.

Peder Ståhlberg förklarar också att priset sällan är det som är av störst betydelse när folk väljer var de ska parkera.

– Man ska komma ihåg att 60 procent av alla som parkerar inte vet om vad det kostar.

För det är så att man parkerar inte för parkeringens skull. Om jag skulle hälsa på LT i Södertälje kommer jag försöka hitta en parkering så nära kontoret som möjligt.

Även om kommunen inte kan bestämma över de privata aktörernas prissättning har de haft kontakt med dem.

– Tjänstemännen på samhällsbyggnadskontorets parkeringsavdelning har varit i kontakt med Q-park tidigare eftersom vi ser att det finns tomma platser i garagen. Vi behöver på något sätt harmonisera parkeringsavgifterna så att vi får den här styrningen som vi vill ha, säger Ewa Lofvar Konradsson.

Hon tror och hoppas på att det blir en bättre omsättning på kommunens parkeringsplatser när höjningen träder i kraft.

– Det såg vi 2008 när vi gjorde den större förändringen från p-tian som fanns. Då såg vi en stor förändring att långtidsparkerarna ställde sig i garagen i stället. Jag tror det kommer bli samma sak nu, för det är det enda sättet vi kan styra med. Jag tror det blir en förbättring.

Avgifter i p-husen

Tellus: 21 kr/h

Luna: 21 kr/h

Telgehuset: 21 kr/h

Kringlan: 21 kr/h

På lördagar och söndagar får man stå två timmar utan kostnad i Tellus, Luna, Telgehuset och Kringlan.

Asken: 24 kr/h