Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kärleken hittas inte på krogen

Var hittar man kärleken i Södertälje? Är det på nätet, på jobbet, i bekantskapskretsen eller på krogen? Lite varstans visar det sig när LT ger sig ut på stan för att hitta svaren.

Det är kallt och mörkt när vi beger oss iväg en vanlig vardagskväll. Vi har otur med de ställen vi besöker. Park är stängt för externa gäster, på Rosteriet får vi inte napp och Flamingo är folktomt. Även på andra ställen ser det likadant ut.

Men skam den som ger sig. På fotografens inrådan styr vi stegen mot Lilla Styrbjörn. Det visar sig vara ett klokt beslut. I soffan närmast ingången sitter Mattias Karlsson tillsamman med en kompis. Mattias är lätt att prata med, och även om han inte är singel har han en hel del att säga om Södertälje som singelstad.

– När man är 30 plus är man ganska låst i sin arena på något sätt. Man är på jobbet, och umgås med ett visst klientel. Träningsfolk, musikfolk eller vad man nu sysslar med. Till slut så vattnas det ut liksom, så de flesta av mina polare som är singlar nu tycker nog att det är jäkligt svårt att träffa nya människor. De tar sig inte i väg någonstans utöver sin vanliga arena.

Vad gör de tror du, Nätdejtar?

– Ja, det är det man gör. Det är mycket lättare och lättillgängligt.

Tror du att det är svårt att träffa någon i Södertälje ?

– Ja, om man tar krogen som exempel, så är Södertälje just nu svårt för det finns nästan inga ställen att gå ut på.

Han tror att folk åker till Stockholm, eller går på hemmafester. Själv träffade han sin tjej när de båda jobbade på Konsum. Mattias tips är att man ska ta det lite lugnt för att träffa någon. Inte stressa fram något.

– De gånger man själv har lyckats har man varit rolig och lite framåt men också varit lyhörd och inte bara pratat om sig själv. Så det gäller att det är en rolig konversation åt båda hållen, säger han.

En bit bort sitter Erik Persson och Daniel Tiberg och snackar med varandra. Erik är i ett förhållande men Daniel är singel. Han tycker precis som Mattias att det är ont om träffställen när man är över 30 år.

– Det känns som att det finns ett glapp i utelivet här, säger han.

– Det är mer riktat till dem som är yngre, menar Erik, som träffade sin tjej via en väns vän.

Daniel tycker att nätdejting funkar bäst.

– Jag har haft fler nätdejter än dejter via utelivet. Samtidigt jobbar jag väldigt mycket och då är det svårt att träffa någon.

Hur är utbudet här när det gäller nätejting?

– Det är helt okej. Allt beror på vad man är ute efter. Jag är ute efter något seriöst. De jag har träffat har det funnits potential med, men det har inte lett till något mer, säger Daniel.

Singlar i Södertälje

Mötesplatsen, en av Nordens största dejtingsajter har totalt 2 520 medlemmar i vårt område. Medlemmarna är ungefär 65 procent män och 35 procent kvinnor. Enligt Christine Björklund, som jobbar på Mötesplatsens marknadsavdelning, är helgerna efter jul och nyår den tid på året då flest nya medlemmar tecknar sig på Mötesplatsen.

Statistik från SCB visar att ensamboende män i vissa åldersspann är något fler i Södertälje än i riket som helhet. I åldersgruppen 25–34 år är det 67 procent män och 33 procent kvinnor, totalt 2 033 personer, som bor ensamma. För hela riket är siffrorna 61 mot 39 procent. I nästa spann, 35–44 år, bor det 71 procent ensamboende män och 29 procent kvinnor i kommunen, sammanlagt 1 507 personer. Alla siffror gäller år 2014 och inkluderar inte personer som är ensamstående med barn.