Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl trivs med jobbet i skymundan

Han är inte spelaren som får rubriker särskilt ofta. Men Karl Olofsson gör ofta ett värdefullt jobb i det tysta – en roll i SSK som centern från Trollhättan trivs bra med.

Annons

I ett offensivt lag med många starka poänggörare är det trångt om utrymmet i strålkastarljuset. Men ett bra hockeylag behöver även karaktärer som gör det viktiga jobbet i skymundan – och där är Karl Olofsson en nyckelspelare för SSK.

Den 20-årige centern är både flitigt använd i lagets boxplay och en av lagets bästa tekare – det sista en egenskap som inte kan underskattas.

– Ja, det är ju sjukt viktigt. Tekningar är som en match i matchen, det ger en stor fördel om man kan vinna tekningen och få anfalla hela tiden, säger Karl som varit center större delen av sitt hockeyliv och hunnit träna mycket på det genom åren.

– Man tränar ju på det på träningar titt som tätt. Och jag är ju rightare och det är också en fördel. De flesta centrar är vänsterfattade och då tycker de ofta att det blir avigt att teka mot mig, fortsätter han.

Statistiskt är han den tredje bästa tekaren av centrarna i allettan och vinner 57 procent av tekningarna – slagen endast av Västerviks Dan Pettersson och Hudiksvalls Matt Lowry.

Olofsson leder SSK:s fjärdekedja, ”energikedjan”, med Pontus Engström och Patrik Kallmert. En kedja som ska vara stark defensivt och sätta press på motståndarna med hög fart och fysiskt spel.

Något som trion lyckats bra med – och faktum är att fjärdekedjan bara varit inne på ett enda baklängesmål i spel fem mot fem. Engström har varit inne på ett mål, Olofsson och Kallmert inte på ett enda.

– Det är ju riktigt bra för en fjärdekedja, konstaterar Olofsson.

Trollhättan har fostrat få hockeyspelare genom tiderna. Fotboll och bandy har traditionellt varit större idrotter i kommunen. Den största hockeyspelaren som fostrats i Trollhättan är sannolikt Linus Fagemo, som gjorde två A-landskamper och drygt nio säsonger i elitserien med flera olika lag.

Men för Karl och hans två år yngre bror fanns det bara en sport.

– Jag kommer från en hockeyfamilj, det var hockey som gällde från början. Min farsa spelade i division 1 och min farfar är från Värmland och spelade för Munkfors. Jag vet inte vilken division det var, men han spelade med papporna till Peter Nordström och Pelle Prestberg bland annat. Och i området där jag växte upp spelade alla hockey. Så det har varit självklart, berättar Karl.

Han har bara stått för två assister under allettan, så det är knappast han som avgör matchen för SSK på lördagen borta mot Visby/Roma. SSK behöver vinna för att sätta press på Västervik i kampen om förstaplatsen.

– Förhoppningsvis torskar Västervik och vi vinner. Det kan hända i alla fall.

Inför sista omgången

Vad? Visby/Roma–SSK, sista omgången i allettan.

Var? Visby ishall, lördag 16.00.

TV? Webbsänds via Visby/Romas hemsida.

Läget i Visby: Har femteplatsen och krossade Vimmerby med 9–1 i onsdags. Det här är en vinna- eller försvinnamatch för gotlänningarna.

Läget i SSK: Repade sig efter storförlusten mot Västervik och vann med 3–0 mot Huddinge i onsdags, vilket säkrade andraplatsen och hemmaplansfördel genom hela playoff-spelet. Alexander Sahlin är tillbaka och aktuell för spel, enligt Mats Waltin som även har Calle Brattenberger att välja på som målvakt. Christofer

Blid är borta resten av säsongen, i övrigt är laget skadefritt.

Matchens betydelse: Nu avgörs kampen om serie-segern. SSK behöver hämta in två poäng och åtta mål på Västervik för att ta direktplatsen till kvalserien. Västervik möter Huddinge på hemmais. ”Chansen är inte stor. Men ibland händer sånt som inte ska hända. Vi ska göra vårt och se till att göra en bra insats där vi korrigerar de misstag som vi gjort i tidigare matcher. Det är ett tufft motstånd” säger Waltin om Visby, som behöver vinna för att ta den sista playoff-platsen före Kallinge. För Huddinge och Troja handlar det om vilket lag som slutar trea. Allettans sluttabell ger en rankning inför playoff som avgör vilka lag som får hemmaplansfördel.

Övriga matcher: Västervik–Huddinge, Vimmerby–Troja, Hudiksvall–Kallinge.