Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karl-Bertil Jonsson deluxe sätts upp på Scalateatern i Stockholm

Anton Lundqvist spelar huvudrollen när Scalateatern i Stockholm sätter upp "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" i höst. Även Per Åhlin medverkar, bland annat för att originalfilmens stämning inte ska gå förlorad.

Scalateatern serverar glögg och pepparkakor när Henrik Dorsin, en av teaterns delägare, presenterar höstens egna teateruppsättning. Idén fick han som julvärd i SVT då han tillbringade en del tid i personalens "tråkiga fikarum" medan Tage Danielssons och Per Åhlins filmklassiker sändes på nytt.

– Vi satt och småsnackade litegrann och tyckte att det vore en bra idé för Scala, också för att filmen har något jazzigt och bluesigt i sig, säger han nu.

Den klassiska filmmusiken, komponerad av pianisten Gunnar Svensson, blir kvar även i Scalateaterns uppsättning, om än utbyggd med slagdängor från 1930- och 1940-talen. Henrik Dorsin skriver nya låttexter och ska också agera berättare utifrån ett nutida perspektiv.

– Jag kommer att finnas i samma tid som Stefan Löfven och Ulf Kristersson, säger han och avslöjar att det kan bli vissa "revyartade utsvävningar", ännu oklart vilka.

För oss som är födda på 1970-talet är det här en del av vårt dna.

Själva historien kommer dock att vara originalet bokstavstroget både till form och tid. Även teateruppsättningen utspelas när Posten var Posten och inte Postnord, och då en feriejobbande 14-åring, Karl-Bertil Jonsson, bestämde sig för att ta de rikas paket och ge till de fattiga.

– För oss som är födda på 1970-talet är det här en del av vårt dna, säger Anna Vnuk, liksom Henrik Dorsin medlem i humorgruppen Grotesco, som ska regissera och koreografera "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton".

– Det blir lite mer musik och dans, deluxe helt enkelt. Den sväller ut, men är ändå den klassiska berättelsen som vi tycker om och vill förvalta.

Anna Vnuk ser en både djärv och snäll berättelse.

– Att den ens uppfattas som ett politiskt ställningstagande är absurt, det handlar om människovärde och sunt förnuft, om att man ska vara snäll och dela med sig. Ett enkelt julbudskap som sägs med en politisk tyngd på något sätt. Som barn blir man trygg av att vuxna tar ställning för det här, jag tror att sådana här historier behövs oavsett vilket parti man röstar på.

Animatören och regissören Per Åhlin gjorde, tillsammans med sina kollegor, filmen om Karl-Bertil Jonsson direkt efter "Dunderklumpen". I den nya teateruppsättningen är han ansvarig för "produktionsdesignen".

– Det innebär väl att jag ska vara ett slags garanti för att filmens atmosfär finns kvar även på scenen. Jag känner mig hedrad.

"Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" får premiär torsdagen den 8 november.

Fakta: "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton"

Plats: Scalateatern i Stockholm.

Premiär: 8 november.

Ensemble: Anton Lundqvist spelar Karl-Bertil, Peter Dalle hans stränge fader Tyko och Vanja Rosenbergs den ömma modern. Även Katrin Sundberg och Andreas Rothlin Svensson medverkar.

Berättare: Henrik Dorsin.

Regi: Anna Vnuk.

Produktionsdesign: Per Åhlin.

Musiker: Carl Bagge, Martin Höper, Per "Texas" Johansson och Per Ekdahl.

Bakgrund: Tage Danielssons och Per Åhlins film "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton" hade premiär i SVT 1975 och har sänts varje julafton sedan dess.