Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Karin visar: Så gör du eget julpyssel – roligt, enkelt, billigt och snabbt

Karin Neuschütz har hållit på med alla sorters hantverk sedan barnsben.
Vid millenieskiftet fastnade hon för nåltovning.
Nu visar hon hur du gör söta tomtar och änglar – gärna tillsammans med barnen.

Lär dig tova tomtar och änglar – på mindre än tre minuter

Redan på 1970-talet försökte Karin Neuschütz, som alltid hållit på att tillverka något med händerna, tova ull med såpa.

– Men det gick inte så bra. Jag tappade geisten, säger hon.

Hon läste en bok om att såptova djur där det fanns noggranna beskrivningar.

– Jag följde dem noga och då gick det bättre. Jag har alltid varit fascinerad av djur och att försöka fånga det karaktäristiska hos dem.

Men hon fastnade ändå inte helt för tovningen. Förrän vid millennieskiftet.

– Då dök nåltovning upp som något helt nytt i Sverige – och jag blev helt såld, säger Karin.

Karin förklarar att nåltovningen är lättare att jobba med.

– Det är bara att sätta i gång med nålen, ullen och en dyna. När man våttovar dräller man överallt och vatten och såpa gör att man blir torr om händerna. Men våttovning är bättre om man ska göra större saker som kläder, mössor eller tofflor, och så kan man göra mindre dekorationer med nåltovning, till exempel en blomma till mössan. Det är roligt när man kan kombinera teknikerna.

Hon har skrivit en bok om tovning och hållit många kurser i både våt- och nåltovning för vuxna, barn och förståndshandikappade.

– Det är lätt att förklara och de flesta tycker att det är roligt. Det är ganska billigt också och tar inte så lång tid, de här figurerna kanske tar en halvtimme för en nybörjare att göra, säger Karin och visar söta tomtar och änglar hon snart ska demonstrera hur man gör.

Vad är tjusningen med tovning jämfört med andra hantverk du provat?

– Att få jobba med ett naturmaterial. Dessutom blir man varm om händerna när man tovar och det gillar jag som ofta är kall. Det är en härlig lyster i färgerna då fibrerna återkastar ljuset olika så ytan blir levande, gör man djur blir det nästan som päls. Och det finns inga gränser för vad man kan skapa, det gillar jag.

Karin har en egen pysselhörna i villan där hon bor. I stora lådor ligger ull i härliga färger, i bokhyllan bakom henne står bland annat de 20-tal böcker hon skrivit och överallt står, hänger och ligger ullfigurer i olika former.

– Jag gillar att göra mobiler! Eftersom ullen är så lätt så lämpar sig de tovade figurerna bra för det då de kan röra på sig.

På skrivbordet står också en julkrubba hon tovat, både själva landskapet, krubban och figurerna.

– Jag hade gjort en större krubba med lösa figurer och så kom de yngsta barnbarnen och efter ett tag såg inte krubban ut som jag tänkt mig längre, haha! Då gjorde jag en ny krubba med fasta figurer, jättepraktiskt att förvara i en skokartong resten av året och bara ta fram till jul.

Det är lättare att göra bilder än figurer.

– Man har en bit filttyg och sedan lägger man på ull i olika färger i olika mönster och så pickar man några gånger med nålen så att de fastnar. Sedan lägger man på nästa färg och gör likadant. Och ångrar man sig sedan är det bara att dra bort någon färg och lägga på en annan. När man är helt nöjd med hur det ser ut pickar man ordentligt över hela tavlan så att ullen sitter fast ordentligt.

– Det här är jättebra att göra med barn, de gillar att skapa fritt med färger. Men när de ska picka med nålen får de bara ha handen de pickar med på bordet, den andra får de sitta på så att de inte skadar sig.

Vad ska man tänka på om man nu blir inspirerad att tova?

– Det vanligaste felet är att man tar för mycket ull och då fäster det inte. Det är också bra att inte göra för små figurer. En förpackning på ett hekto ull i blandade färger kostar kanske 50 kronor och räcker till minst sex figurer och en nål kostar 10–15 kronor. Det går att köpa i butiken Näva här i Järna eller beställa från nätet. Det ska vara bra kvalitet på ullen, gärna underull och inte för grova fiber – då blir det svårt att jobba med den.

Några fler goda råd?

– Jag vill avråda från färdigköpta nåldynor att jobba mot, de är ofta för hårda. Det bästa är att ta en gammal skumgummimadrass och ta bort överdraget, det kan man sätta tillbaka när man är klar och använda madrassen igen, den är bara lite hårig men inte förstörd. Man kan också använda en tjockare tvättsvamp, till exempel en sådan man har till bilar.

– Ska man bara ha figurerna till prydnad behöver man inte göra dem så hårda eller vara så supernoga. Om det däremot ska bli leksaker som ska tålas att leka med får man picka mer med nålen så att de blir hårda och genomarbetade.

Fakta: Karin Neuschütz

Ålder: 70 år.

Bor: Villa i Järna.

Familj: Man, tre barn, åtta barnbarn, höns, bin och katt.

Gör: Leksaksinnovatör och skribent. "Mitt huvudintresse är att få vuxna att kommunicera med barn, att stimulera dem att göra roliga saker tillsammans, att barnen får vara kreativa och känner sig sedda. Det är förödande med glappkontakt när dator, padda och mobil tar över uppmärksamheten".

Intressen: Skapa, gå i naturen, påta i trädgården.

Fakta: Så tovar du en tomte/ängel (se även video)

1: Huvudet. Gör ett nystan av hudfärgad ull, vira ihop det och picka med nålen. Låt en del ull hänga nedanför huvudet som du sedan kan fästa kroppen på.

Ska du göra en ängel rullar du även armar och pickar lätt på dem innan du fäster dem på kroppen genom att picka med nålen.

2: Kläderna. Till tomten virar du kläderna runt kroppen, gärna lite tjockare nedtill. Ju fastade du virar ju mindre behöver du använda den. Picka med nålen för att fästa och försök få den platt undertill så den kan stå. Ramlar den får du picka lite till så det blir hårdare och plattare. Om du vill kan du rulla armar till tomten av samma ull som till kläderna. Gnugga mellan händerna och picka med nålen. Fäst dem sedan med nålen på tomten.

Till ängeln börjar du med underkjolen. Picka upptill och låt ullen vara lös i nederkant då den ska hänga och inte stå. Ta ull i en annan färg och gör till en avlång remsa. Gör ett hål i mitten och trä huvudet genom hålet. Picka med nålen på överkroppen för att fästa klänningen och låt ullen vara lös i nederkant. Om du vill kan ta lite ull till ett skärp till ängelns midja. Lägg ullen, rulla inte, sträckt runt midjan och picka fast med nålen.

3: Skägg/hår. Ska du göra en tomte tar du lite ull till skägg. Picka inte så mycket för att behålla den luftiga känslan men picka mest vid fästet på ansiktet.

Ska du göra en ängel tar du lite ull till hår. Lägg som en avlång remsa från ena axeln över huvudet mot andra axeln. Picka fast med nålen "Tyvärr måste man sticka dem i huvudet".

4: Luva/vingar. Till tomten formar du ull till luvan till en trekant. Lägg den mot skumgummit och picka så att det blir fastare. Du kan även gnugga den med små rörelser mellan handflatan för att få den mer filtlik. Vänd och nåla på andra sidan. Linda luvan runt tomtens huvud och picka fast den. Picka sedan ihop "mittsömmen" på tomteluvan ända upp till toppen.

Till ängeln formar du två trianglar mot skumgummit (se ovan). Fäst sedan ihop trianglarnas smala ändar mot varandra och picka med nålen så att de blir som två vingar. Fäst sedan vingarna på ängeln.

5: Ögon och näsa. Ta pyttelite ull, bara några trådar, och lägg ullen, rulla inte, där du vill ha ögonen. Picka med nålen där du vill ha ögonen, den kommer dra in "ullmolnet" på plats så att det blir små ögon. Gör likadant med näsan. De sista trådarna kan du behöva vira runt nålen innan du pickar. När du inte längre får in de sista trådändarna kan du klippa bort dem.

Ladda ner LT:s nyhetsappgratis till din Iphone här eller till din Android här!