Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kappsegling pågick vid Fläsket

Ӏr det kappsegling, nej

det är lördag” heter det i en känd visa från Sveriges västsida. Huruvida det var lördag när bilden togs på Täljeviken någon gång under 1960-talet torde vara svårt att säga.

Bilden har formen av ett panorama och tål inte den uppförstoring som kanske skulle kunnat avgöra vilken typ av segelbåtar som tävlar. Kännare av denna sport kan nog ändå bedöma vad det handlar om. Stiligt är det i alla fall.

Vad vi lärt oss är att det förr var mer vanligt med sådana segeltävlingar. Enligt en artikel i Länstidningen så startade man någonstans vid Fläsket eller Limpan och seglade ner mot Mälarhamnen där man vände. Är detta riktigt så är båtarna på väg upp mot målet.

Ett foto likt detta betonar att Södertälje är en sjöstad. Bilden är tagen från västra sidan någonstans där Södertälje båtklubb har sitt varvsområde.

Östra sidan domineras av dåvarande Tobaksmonopolet, som något senare blev Tobaksbolaget.

Hela detta ganska stora företag flyttades 1967 till Malmö då utbyggnadsmöjligheterna var för små för en beräknad expansion.

Som vi kanske vet, tog Länstidningen över lokalerna och var där på östra sidan till 1995 då företaget flyttade tillbaka till centrala staden. Dock inte med sin tryckavdelning.

Den tidigare beskrivna rätt dåliga skärpan gör det svårt att beskriva byggnaderna ordentligt. Några höjer sig dock över horisontlinjen som höghusen i Grusåsen och höghuset i början av Birkavägen samt sjukhusets skorsten.