Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kanske lika bra att friställa hela Orionkullen

Lindarna framför gamla Flickskolan på Orionkullen åtnjuter biotopskydd som alléträd. De får bara fällas efter dispens från Länsstyrelsen och en sådan kan bara ges om det finns särskilda skäl.

Södertälje kommun har nyligen sänt in en begäran om dispens att få fälla lindarna. I ansökan anger man som skäl att schaktningsarbetena för den nya byggnaden vid kullens fot kommer att göras så nära gamla Flickskolan att trädens rötter skadas.

Om schaktbranten kommer så nära huset kan man ifrågasätta om inte den kulturmärkta byggnaden också riskerar att skadas av ras och sättningar.

På så sätt skulle man ju 'tvingas' att riva även denna och kan friställa hela Orionkullen för bebyggelse – gärna i form av höghus. I så fall har kommunen lyckats att radera ut alla spår av Södertäljes historia i centrum, kvar blir bara glas och betong.

Så besök Orionkullen med de vackra gamla lindarna medans tid är, snart sågas de ner och ännu en fyrkantig låda av 1960-talsmodell kommer att byggas som passar extremt dåligt ihop med 1700-talshuset på kullen.   

Bettan Betong

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare