Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner du igen Lars?

Hans förstanamn är Lars, han har rötter i Syrien och han minns Södertälje mest för barndomens tandregleringar. Möt popvirtuosen som spelar på Klubb Molto på lördagen.

Annons

Salem Al Fakir har varit en stjärna i många år. Först som barn med sin fiol och i klassiska kretsar, sedan som mångkunnig låtskrivare åt andra popartister, och de senaste åren som sångare och artist i sitt eget namn.

– Jag har ett brett register. Jag känner många i olika musikkretsar, och min publik är nog ovanligt bred. När jag spelar är det 13-åringar, föräldrar och morföräldrar. Det är jätteroligt, men det kräver lite extra som artist, säger genomtrevlige Salem.

Han har haft några hektiska år. Först genombrottet, sedan Melodifestivalen. Massor av turnéer.

– Det har varit full rulle, säger han och suckar lite trött/glatt. Roligt, men det blev ett långt race som tar på krafterna.

Konserten på Klubb Molto på Estrad kommer att hållas i ett högt tempo, men vara rätt kort.

– Ja, jag har fått kritik för att mina konserter är korta, en timme ungefär. Men det handlar om att jag vill kunna hålla högt tempo och att jag själv tycker att långa konserter blir tråkiga, som publik.

Han har hört talas om Klubb Molto genom sin bror som dansar en hel del i Södertälje. Han tycker att initiativet med ungdomarnas egen musik-arrangör är lysande.

– Jag vet att jag uppträtt i Södertälje förut. Men jag minns inte var. Jag har en del kompisar i stan och jag var i Södertälje en hel del när jag var liten för att fixa mina tänder. Det minns jag.

Liksom många i Södertälje har Salem sina rötter i Syrien.

– Min pappa kommer från Damaskus, men har helt brutit med sina rötter. Vi har visserligen utländska namn i min familj, men vi har en helt svensk uppväxt. Jag heter faktiskt Lars i förstanamn. Vi skulle få välja, tänkte mina föräldrar.

För även om han blivit folkkär och säljer bra vill han inte vara med för mycket i andra sammanhang än just konserter.

– Jag har fått massor av förfrågningar för tv-program som ”Så ska det låta”, men jag tackar alltid nej. Jag är dålig på låtar, kan nästan inga texter, knappt mina egna. Jag lyssnar mest på trummor och basgångar, säger han och skrattar.

På senare tid har han fått klart för sig att skrivandeprocessen är ett jobb, något han måste ta sig tid att göra. Han är känd för att kunna spela massor av instrument, men när han skriver musik utgår han ifrån sin dator.

– Och det blir bara sång och keyboard på scenen i Södertälje för min del. När jag ska sjunga och underhålla kan jag inte koncentrera mig på annat.

Fotnot: Konserten i Södertälje kommer att spelas in och sändas i programmet P3 Live vid ett senare tillfälle.