Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Känner du igen byggnaden?

Denna byggnad har sedan ett par decennier en rödaktig livfärg och är för de flesta känd om skolförvaltningens byggnad.

Det kan förhoppningsvis vara av intresse att få veta något om dess äldre historia. Ivan Enström vare en skicklig företagsledare som under andra världskriget sydde pälsar och mössor år de soldater som försvarade vårt land. Firman höll till i lokaler vid Nygatan i det som kallades för Roxyhusets förlängning åt norr, mot Kaplansgatan.

Där arbetade flitiga sömnare och sömmerskor och såg till att de som försvarade vårt land inte skulle frysa. Kriget tog slut 1945 men firman hade skapat en stor kundkrets och Ivan Enström satsade stort och uppförde en fabriksbyggnad för konfektion.

Han lyckades förvärva en tomt invid järnvägen på Bangatan och där uppfördes den fabriksbyggnad vi ser på bilden. I de stora salarna satt långa rader av flitiga kvinnor och skar till och sydde.

Efter de kalla krigsvintrarna kom mera normala vintrar och efterfrågan på pälsar och pälsmössor avtog vilket på längre sikt gjorde att företaget var tvunget att inskränka produktionen. I källarvåningen kom Mikroverktyg AB att inrätta sin växande produktion.

Det företaget flyttade 1953 till ett nybygge vid Strängnäsvägen. En tid därefter inrättade Postverket en brevbärarexpedition i samma lokaler och var där till 1965 då Posten fick nya lokaler i Nya Rådhuset.

Någon gång under 1960-talet övertog Södertälje stad fastigheten och den trångbodda skolförvaltningen fick där lokaler.