Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kändissångaren föreläser i Nykvarn

Han sjunger, han bakar och han föreläser. Rickard Söderberg har många strängar på sin lyra. Nu kommer han till Qulturum i Nykvarn och föreläser om frågor kring homosexuella, bisexuella och transpersoner, hbt.

Utöver musiken och bakningen (Rickard vann ”Hela kändis-Sverige bakar”) ägnar han mycket av sin tid till att debattera hbt-frågor. Och det är anledningen till att han kvällen den 18 januari kommer till Nykvarn och Qulturum och föreläser om just det.

– Det ska bli roligt. Det är alltid kul att komma ut och få prata om de frågor som

jag brinner mest för, säger Rickard Söderberg till LT.

I vardagen är det fullt upp för Rickard som är utbildad operasångare. Men så fort chansen dyker upp om att få åka ut och prata om hbt-frågor vill han gärna ta den.

– När jag har den möjligheten vill jag ju självklart ta den. Att ens ha den möjligheten är ett privilegium. Jag vill lyfta de här frågorna och jag vill bidra till en mer tolerant värld, en mer regnbågsfärgad värld. Det kanske låter naivt och långsökt, men jag tror att ju mer vi

pratar om det och ju mer vi tänker på det i vardagen, ju mer kommer vi även att se förändringar i vårt samhälle, det är jag övertygad om, säger Rickard Söderberg.

Nu kommer han alltså till Nykvarn som satsar hårt på sitt hbt-projekt. En anledning till att Rickard nu kommer och föreläser.

– Det ska bli kul att komma till Nykvarn. Oavsett om man är i en mindre ort eller en större stad är frågorna lika viktiga överallt. Det som är viktigt är vad de som kommer dit får med sig hem.

Vad kan man förvänta sig av kvällen?

– En föreläsning som dels innehåller en historisk bakgrund, inblickar från bakom kulisserna och vad jag har jobbat med inom området. Sen även mina egna upplevelser och berättelser.

– Mitt mål är att den som kommer och lyssnar ska få med sig något hem. En tankeställare. En spark i baken, eller en kram låter bättre. Inte spark i baken, en kram, en regnbågsfärgad sådan, säger Rickard Söderberg.

På Nykvarns kommun är man mycket glada att den kände operasångaren vill komma till Nykvarn och föreläsa.

– Det känns sjukt roligt att han kommer. Han är en så intressant person som många känner till. Det känns klockrent, säger Maria Hägglund som är ansvarig för kommunens hbt-projekt.

Att låta Rickard Söderberg komma och föreläsa om hbt-frågor ligger i linje med Nykvarn kommuns hbt-projekt.

– Så är det absolut. Han är ju väldigt engagerad i det här frågorna och är en person som jag tror inspirerar många. Vi tycker att hans åsikter är viktiga, och att han är en kändis tror jag hjälper till för att locka hit folk. Det hoppas jag.

Sångare och debattör

Namn: Rickard Söderberg.

Född: 10 april 1975.

Bor: Malmö.

Familj: Gift med Anders sedan tio år tillbaka.

Yrke: Operasångare och debattör.

Aktuell: Kommer den 18 januari att föreläsa om hbt-frågor på Qulturum i Nykvarn. Föreläsningen är gratis.