Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan inte bli vår än

Det är milt väder och vårtecknen hopar sig. Må så vara, vår kan det aldrig bli före den 15 februari, enligt SMHI:s definition.

Från södra Sverige, ungefär upp till nivå med Stockholm, finns rapporter om blommande hassel, snödroppar och vintergäck i trädgårdar och parker.

– Sedan har det setts en del sånglärkor i södra Sverige. De börjar röra på sig när det är så här milt. Det är också ett tidigt vårtecken, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Ett kraftigt väderbakslag är inget att frukta för vårentusiaster.

– Om det blir snö och kallt igen kommer de flesta av de växter och djur som man uppfattar som vårtecken att klara sig hyfsat bra, säger han.

Snödroppar och vintergäck som inte slagit ut helt och hållet klarar sig bra under snötäcke och fortsätter slå ut när snön smälter undan.

Det finns ingen vedertagen internationell standard för när våren har infallit. Svenska SMHI har ett villkor, berättar meteorolog Marie Staerk:

– Enligt den meteorologiska definitionen kan våren inte komma förrän tidigast den 15 februari. Och det beror på risken för bakslag.

Runt det datumet är det normalt högvinter i sydligaste Sverige.

– Det är generellt milt för årstiden nu med plusgrader även i Norrland. Men i slutet av veckan väntas mer högtryck och kallare väder, säger Marie Staerk.