Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kampen mot våldsbejakande islamism måste intensifieras

Annons

I dag är våldsbejakande islamistisk extremism det största hotet mot Sveriges säkerhet och demokrati. Tyvärr har S och MP gjort för lite för att motverka framväxten av islamistisk terrorism.

Även om högerextremismen och nazisterna utgör ett allvarligt hot mot vår demokrati och vår trygghet får vi inte blunda för den extremism som frodas i det tysta.

Sedan Alliansen beställde en kartläggning av extremistiska miljöer har det visat sig att utvecklingen har gått åt fel håll, där förhärligandet av våldsbejakande budskap enligt Säpo delas av tusentals.

Även om högerextremismen och nazisterna utgör ett allvarligt hot mot vår demokrati och vår trygghet får vi inte blunda för den extremism som frodas i det tysta.

Liberalerna har de senaste fyra åren krävt att regeringen ska arbeta mer proaktivt för att förhindra att Islamiska Staten får fotfäste i vårt samhälle. Gång på gång har rödgröna ministrar svarat passivt och kraftlöst.

Liberalerna har krävt att allt samröre med terrorgrupper ska vara kriminaliserat och att sekretesslagen ska ändras så att Säpo och polisen enklare kan utbyta information om extremister och personer som ägnar sig åt rekrytering av terrorister i Sverige.

Vi har också krävt att sekretesslagen måste ge socialtjänsten och kommunerna möjlighet att utbyta information med varandra. Socialdemokraternas svar 2016 var att någon lagändring inte behövdes. Liberalerna fortsatte driva frågan tills regeringen gav med sig 2017. Nu hoppas vi att den utredning som, om några veckor, ska presentera förslag på ändringar kommer att täcka myndigheternas behov.

Liberalerna föreslog en lagändring 2015 som innebär att kriminalisering av personer som reser i syfte att begå terrorhandling även ska omfatta personer som reser till ett land som de är medborgare i. S röstade emot även detta förslag. Först efter ett antaget EU-direktiv tvingas regeringen nu tre år senare att ändra lagen.

Sveriges beredskap mot terrorister har brister och måste stärkas. Liberalerna anser att alla återvändare från IS direkt ska utredas för brott av polisen, men även i detta fall har regeringen återkommande röstat ner våra förslag. Vi anser att staten genom Säpo och polisen måste ha full tillsyn över de som finns på Säpo:s lista över personer med IS-koppling.

De tragiska skjutningarna i Örebro visar hur aktuellt ärendet är. En häktad man uppges ha kopplingar till organisationen. Vi kan inte ha en ordning där återvändarna går under radarn, där de inte utreds och där det är upp till varje kommun att hantera situationen.

Liberalerna har under lång tid varnat för framväxten av islamistisk extremism, både internationellt och nationellt. Vi har lagt fram olika förslag som både handlar om att förebygga och förhindra detta. Till skillnad från regeringen anser vi att det är polisen och inte Brottsförebyggande rådet, Brå, som ska ha centralt och operativt ansvar för lokalt förebyggande arbete.

Liberalerna har även drivit frågan om att erkänna de folkmord som IS har begått mot yezidier, assyrier/syrianer/kaldéer och andra minoriteter. Liberalerna har erkänt dessa folkmord i riksdagen, till skillnad från S och MP. 

Sammantaget har regeringen visat upp en flathet och total handlingsförlamning i arbetet mot extremism och radikalisering.

Så länge staten fortsätter blunda och hoppas att landets 290 kommuner ska hantera problemen saknar vi kontroll över hotet från terrorismen.

Roger Haddad (L)

riksdagsledamot för Västmanland 

Ninos Maraha (L)

riksdagskandidat för Stockholms län

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel