Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameror ska stoppa vandaler

Nu ska skadegörelsen på Södertälje och Nykvarns skolor stoppas för gott. Övervakningskameror kopplade till en larmcentral har satts upp på 20 av Södertäljes skolor och snart följer Nykvarns skolor efter.

Förra året kostade skadegörelsen på Södertäljes skolor fyra miljoner kronor, då är inte självrisken på fem miljoner kronor för förra årets brand på Hovsjöskolan inräknad. Att använda sig av kameraövervakning i förebyggande syfte har diskuterats i flera år men efter branden på Hovsjöskolan har frågan prioriterats. Därför har kommunens säkerhetsgrupp, Telge fastigheter och säkerhetsföretaget Securitas tagit fram en lösning på hur skadegörelsen på skolorna ska stoppas.

Nu har 20 av Södertäljes skolor, både förskolor, grundskolor och gymnasieskolor, utrustats med övervakningskameror utanför byggnaderna. Kamerorna är i gång från klockan 16 på eftermiddagen till klockan 6 på morgonen och är anslutna till en larmcentral.

– Larmcentralen har bara bemanning kvällar och nätter och det är då skadegörelsen sker, säger Björn Lundstedt, säkerhetssamordnare på Södertälje kommun.

På larmcentralen i Ludvika bevakas alla bilder som kommer in, om något är i görningen kan de snabbt skicka ut en väktarbil.

– Via kamerorna ser man gestalter men kan inte identifiera någon och därför har vi inte behövt söka tillstånd, förklarar Björn Lundstedt.

I anslutning till kamerorna finns högtalare som styrs av larmcentralen. Via dem kan de sända ut ett muntligt meddelande.

– Vi vill få stopp på skadegörelse innan det händer, påpekar Björn Lundstedt.

De 20 skolorna som övervakas har valts ut för att de haft de högsta kostnaderna för skadegörelse.

Läs mer om satsningen på övervakningskameror i fredagens LT.