Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameror och nattvandring för ökad trygghet

Vid kommunstyrelsens senaste sammanträde lade majoritetspartierna S, V och MP fram ett förslag rörande ökad kameraövervakning som i hög grad gladde oss som representanter för Sverigedemokraterna.

Bakgrunden till det nu antagna förslaget är polismyndighetens planerade satsning på kameraövervakning på allmänna platser i Södertälje utifrån erfarenheter som gjorts i Järva och Malmö. Stadsdirektören Rickard Sundbom har således fått i uppdrag att ”säkerställa att kommunkoncernen i sin helhet samverkar med polisen kring deras satsning på kameraövervakning av allmänna platser”.

Stadsdirektören ska även tillse att ”kommunorganisationen medverkar till att polisens satsning på kameraövervakning kan bli så omfattande som möjligt” samt att kommunens egen kameraövervakning utvidgas. Vid kommunstyrelsesammanträdet myntade även polisens representant, områdeschef Max Åkerwall, termen ”trygghetskameror”.

För dig som är pluskund [+]: "Vi backar inte" – nye polischefen Max Åkerwall om det hårdnande läget på fältet

Sverigedemokraternas Tommy Blomqvist och Tommy Hansson motionerade senast 2015 i kommunfullmäktige om att kommunen skulle verka för utökad kameraövervakning vid skolor och stökiga områden. Motionen rönte ett påfallande svalt mottagande och ansågs i kommunens svar vara ”besvarad”.

Vi välkomnar emellertid den nyfunna entusiasm som tycks prägla såväl vänstermajoriteten som allianspartierna när det gäller frågan om den utökade kameraövervakningen.

Frågan aktualiserades i kommunfullmäktige den 2 oktober av Marius Kawecki (SD) i en interpellation till kommunstyrelseordföranden Boel Godner (S).

Vi välkomnar emellertid den nyfunna entusiasm som tycks prägla såväl vänstermajoriteten som allianspartierna när det gäller frågan om den utökade kameraövervakningen. Denna utgör enligt vårt sätt att se verkligen ett viktigt steg för ökad trygghet i kommunen, och vi instämmer livligt i Staffan Norbergs (V) omdöme (LT, 30 september) om att ”kameror skapar trygghet”.

En annan trygghetsskapande åtgärd i Södertälje kommun är den nattvandring som regelbundet utförs av frivilliga från föreningar och andra organisationer. Även i denna fråga har Sverigedemokraterna 2016 framlagt en inte särskilt entusiastiskt mottagen motion vilken föreslår att nattvandringen utökas.

Vi är därför glada och nöjda över att områdespolischefen Max Åkerwall förklarade för närvarande Kommunstyrelserepresentanter att vem som helst är välkommen att medfölja polisen i dennas trygghetsskapande nattverksamhet.

Beata Kuniewicz (SD)

gruppledare

Tommy Hansson (SD)

vice gruppledare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel