Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kameror ger ett tryggare Södertälje

Äntligen har polismyndigheten beslutat att göra en större insats för kamerövervakning av allmänna platser i Södertälje. Ett väldigt bra beslut för Södertälje och ett steg i rätt riktning.

Polisen och kommunen ska bestämma var kamerorna ska installeras. Det kommer förhoppningsvis att bli kameraövervakning på platser i de centrala delarna av Södertälje samt ute i vissa bostadsområden. Polisen står för kostnaden för teknik i form av kameror och överföring av bilder och lagring.

Kommunen och fastighetsägarna kommer att ansvara för att det finns framdragen el och nätverksanslutning för internet till kamerorna.

Den här typen av åtgärder löser inte alla problem och all kriminalitet. Brottslighet sitter till syvende och sist i människans sinne och värderingar om mitt och ditt. Vad som däremot visat sig så här långt är att kameror har en förebyggande effekt på skadegörelse och våld – men framför allt ökar de möjligheten att i efterhand reda ut och lagföra gärningsmän. Senast tydligt bevisat vid terrorattacken i centrala Stockholm.

Som all övervakning finns en integritetsaspekt. Min bedömning och tro är emellertid att nyttan med råge överväger riskerna. Att allmänna platser och parkeringar kameraövervakas bättre är något vi 2017 måste acceptera som en nödvändighet och en försäkring för både liv och egendom. Kostnaderna för skadegörelse utomhus vid skolor på kvällstid har minskat när kameror nu används där.

Jag hoppas och önskar att tekniken nu snabbt utvecklas så att även de frekventa bilbränningar som förkommer i Södertäljes bostadsområden kan förebyggas och utredas bättre än i dag. Samma sak gäller det ökade problemet med kraftiga smällare året runt som bidrar till otrygghet i vår stad och där polisens tillsyn måste underlättas.

Staffan Norberg (V)

kommunalråd och före detta ledamot i den 2015 nedlagda lokala polisnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel