Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Källarlokalerna gav upphov till flera olika slags rykten

De äldre köpmanshusen utmed Storgatan hade mestadels en ordentlig källare som var välmurad. En sådan lagringslokal skulle ha kunnat fungera som skyddsrum under andra världskriget.

Källarna höll måttet i bombsäkerhet men knappast i sanitärt avseende. De var byggda för att förvara varor av olika slag.

Ur arbetsmiljösynpunkt var de knappast att rekommendera. Truckar och andra hjälpmedel som pirror (säckkärror) eller liknande var omöjliga att använda. Det var bara att bära, ner och upp.

Denna välbyggda källare fanns under det Lechska huset i hörnet av Storgatan och Gästgivaregatan. De bastanta gråstensmurarna och den ordenligt murade portalen gav en betryggande känsla.

Det enda hjälpmedel vi kan se är plankan som syns till vänster på vilken man kunde hasa ner kartonger av olika slag.

Det är lite svårt att se, men golvet inne i källaren var belagt med tegelstenar som höll fukten inom rimliga gränser. Märkligt nog fanns där inte någon form av mögel som skulle varit förödande för de varor som förvarades där.

För de anställda som arbetade i de olika företagen som fanns i huset var dessa källarlokaler inte särskilt upphetsande, snarare arbetsamma.

För övriga som inte varit där, var de en källa till gissningar. Rykten florerade om att källaren skulle ha fungerat som fängelse. Andra rykten beskrev att det skulle ha funnits underjordiska gångar som förenade med andra källare.

Rivningsmanskapet fann dock inga sådana gångar varför vi kan avfärda dessa spekulationer.