Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kaffesump ska ge jobb

Föreningen Arbetslivskraft vill uppmuntra arbetssökande att ta egna initiativ.– Alla kan om de bara får rätt förutsättningar, säger Hans Hellman, initiativtagare.

Att komma in på arbetsmarknaden efter lång tid utanför kan vara svårt. För Hans Hellman är nyckeln att inte vänta på att bli uppbjuden, utan att skapa sitt eget jobb i stället. Men många behöver hjälp med hur man går till väga rent praktiskt. Därför har han och Tommy Flodqvist startat Arbetslivskraft, en plattform för arbetslösa som vill förverkliga sina idéer.

Tanken är att man i föreningen ska stödja varandra och skapa egna jobb.

– Målet är att vara 100 personer om två år, säger Tommy Flodqvist som själv är arbetssökande.

Idén till föreningen föddes 2014. Hans Hellman och Tommy Flodqvist hade då varit involverade i kommunens omdebatterade arbetsmarknadsprojekt K2. Där ledde de tillsamman ett 20-tal personer som arbetade med försäljning och kommunikation i ett callcenter. De förvånades över deltagarnas engagemang och utveckling, och när

projektet var över kände de att de ville gå vidare.

– Men nu är målet att bli helt självförsörjande. Det ska inte vara ett projekt som är beroende av bidrag, säger Hans Hellman.

Samtidigt menar han att de i startfasen behöver stöd för att komma i gång. Lokal har de tillfälligt fått låna av Telge Hovsjö i form av ett klassrum på gamla Hovsjöskolan, men de saknar ännu finansiering till utrustning som datorer och telefoner.

– Alla klappar händerna åt vårt arbete, men ingen vill ge oss pengar än, säger Hans Hellman.

Vilka jobb som ska skapas är upp till föreningens medlemmar, men initiativtagarna har många egna tankar. De vill bland annat få i gång ett callcenter igen, erbjuda hushållsnära tjänster, och odla svamp i kaffesump.

– Det låter kanske lite spretigt, men vi har så många idéer, skrattar Hans Hellman och berättar att svampidén kommer från Belgien.

Där har man med framgång odlat ostronskivling i kaffesump insamlat från kaféer, något han tror har en marknad även här.

– Man måste tänka utanför boxen, säger han, och menar att fördelen med Arbetslivskraft är småskaligheten och hans och Tommy Flodqvists erfarenhet av försäljning och entreprenörskap.

– Inget ont om arbetsförmedlingen, men många går därifrån med sämre självförtroende än när de klev in, säger Tommy Flodqvist.

I december hade Arbetslivskraft informationsmöte på gamla Hovsjöskolan. Endast fyra personer kom.

– Folk är lite blyga till en början, men det är bara att jobba vidare. Det finns så mycket att uträtta, säger Hans Hellman.