Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kafferepet gjorde succé

Man kan knappast påstå att Överenhörna ligger centralt till. Men när hembygdsföreningen bjöd in till kafferep i går ville oväntat många personer ta del av jippot.

– Man blir så lycklig att det bubblar i hela kroppen! säger Kicki Lindqvist, som är en av de som ligger bakom kafferepet.

Hennes dotter har precis berättat att det har varit en ordentlig anstormning under eftermiddagen, och att de har fullt upp med att fylla på kakbordet och brygga nytt kaffe.

Hon verkar ha rätt.

När LT är på plats vid 14.00-tiden är den provisoriska parkeringsplatsen full av bilar, och över 100 personer har kommit för att fika under bara den första timmen.

Söndagens kafferep var det sista för den här sommaren.

Och även det mest välbesökta – både av folk från orten och långväga resenärer. Jan Gustavsson, Gerd Rydén och Sonja Furöstam tog sig från Mariefred till Enhörna för en kopp kaffe.

– Jag gick i skolan i första klass i den här byggnaden, så när vi såg att det skulle vara kafferep åkte vi hit, säger Sonja Furöstam.

Idén till kafferep kom från Kicki Lindqvist, eftersom hembygdsmuseet just nu har en utställning om kaffets historia.

– Då tänkte jag att kafferep är en fin gammal tradition som vi kan återuppliva, säger hon.

Gammal skolbyggnad

Hembygdsmuseet i Överenhörna har öppet 13.00-16.00 på söndagar under perioden juni-september. Just nu har man en utställning om kaffets historia.

I samband med det har tre kafferep anordnats under sommaren. Museet huserar i två gamla skolbyggnader, som användes för undervisning till och med 1965.