Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kackerlackor flyttar in i våra hem

Vägglöss och kackerlackor är allt vanligare i Södertälje. Vägglössen i kommunen har ökat med 80,8 procent och kackerlackorna med 28,8 procent.

Annons

LT har tidigare rapporterat om hus och familjer som har problem med kackerlackor. Nu larmar försäkringsbolaget Trygg-Hansa om att skadedjuren ökar oerhört.

– Det enda som hjälper mot skadedjursangrepp är saneringar. Vägglöss och kackerlackor kan sprida sig mellan lägenheter. Kackerlackan kan också sprida virus som kan ge salmonella eller gulsot. Därför är det viktigt att sanera så fort som möjligt, för att begränsa problemen, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert inom området hem på Trygg-Hansa.

LT träffade i fjol hundarna Isone och Vilja som då var nybörjare på att hitta vägglöss. Det är ett av de nya miljövänliga sätten att bekämpa skadedjur. Hundarna är ett sätt, ett annat är att värma upp hela rum.

Vägglöss och kackerlackor trivs i mörka skrymslen, men har inget med bristande hygien att göra.

– Det vanligaste är att folk får med sig skadedjur hem från resor eller när de köper begagnade möbler och kläder, säger Håkan Franzén.

Det viktigaste är att kontrollera sängen vid resmålet. Lusen lämnar små svarta fläckar av spillning efter sig.