Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julskinkan – naturligt blek

Julmaten är ofta av det mer traditionella slaget på de svenska julborden, och ett kärt besök står julskinkan för.

Nedräkningen mot självaste dopparedagen har börjat i de flesta hem. Med åren har det skett stora förändringar gällande utbudet inom livsmedelsbranschen, och skinkan kan nu nästan fås exakt efter vilka matpreferenser konsumenten än må ha.

Numera är det ingen längre som knappt höjer på ögonbrynen ens åt om vi nämner att skinkan inhandlas i en liten lokal gårdsbutik, där grisen kunnat böka runt fritt precis runt knuten innan den till slut mött sin skapare. Hos somliga gårdsbutiker finns det till och med ett visst datum, ibland infaller detta till och med mitt på året då ingen väl egentligen börjat tänka på julmat, då det är först till kvarn som gäller innan gårdens skinkor är reserverade. Rimmad, kokt eller lättrökt är det sedan bara att bestämma sig för.

För några år sedan inleddes det en trend med att julskinkan även gick att få ekologisk eller KRAV-märkt. Dock är det viktigt att hålla i minnet att ekologisk skinka från andra EU-länder oftast, och kanske till och med uteslutande, innehåller nitrit (ofta E250) och andra tillsatser. Detta har föreningen Äkta vara nyligen skrivit om, en förening som valt att ta strid för att mat ska innehålla det den vittnar om, fri från allehanda tillsatser.

En dålig råvara blir inte bättre bara för att den får smakämnen och annat tillsatt. Så gäller även för julskinkor, och nitrit gör att skinkan dels får längre hållbarhet, men också för att färgen ska anta en inbjudande nyans av rosa. Som alla mest troligt vet, får fläskkött som tillreds en lite mer blekare och gråare färg, och detta är enbart ett tecken på att köttråvaran är av god kvalitet.

Varje år säljs det närmare 7 820 ton julskinkor i dagligvaruhandeln, men marginalerna är enligt branschorganisationen Livsmedelshandlarna låga. Främst beror detta på att julskinkan är en lockvara, vilket innebär att priset ska vara så pass lågt att kunden upplever sig ha råd med att köpa fler andra saker i stället. För större butiker gör det här ingen direkt skillnad, dock kan marginalerna vara ytterst små och till och med resultera i en förlustaffär för de mindre butikerna i exempelvis glesbygden. Som kund gäller det därför att vara ute i god tid och välja ut ett fint exemplar innan det begränsade antalet beställda skinkor tar slut.

Vad vi som konsumenter behöver ta en rejäl fundering kring är vilka värderingar som ska vara avgörande i valet av julskinka. Köttdiskarna kommer inte bara fyllas med svensk skinka, utan även de danska grisarna kommer att vara närvarande. Dansk skinka brukar främst ha en vinnande kvalitet – priset. Dock bör vi konsumenter samtidigt som plånboken får styra, vara väldigt medvetna om varför priset kan hållas på lägre nivå än för den svenska motsvarigheten. Den som värnar det minsta lilla om hur grisarna haft det innan de hamnat i de svenska köttdiskarna, bör tänka efter före.