Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jubilar ofta på resande fot

Under sina sex år som polis i Södertälje hände det att Josefine Thyni Ristmägi fick ingripa mot bekanta när det behövdes. Men hon lärde sig snabbt att hantera sådana situationer.

Annons

När Josefine Thyni Ristmägis åtta år äldre syster klev på polisskolan följde Josefine med och praoade där i två veckor. Josefine hade redan tidigare bestämt sig för att bli polis.

– Jag valde samhällsvetenskapliga linjen avsiktligt för att komma in till Polishögskolan.

Olika jobb, utlandsresor och min familjesituation gjorde dock att studierna sköts på framtiden, vilket nu i efterhand var klokt, säger hon.

Hon växte upp i Gnesta och under tonåren jobbade Josefine på ett äldreboende för senildementa i Gnesta. Då hade hon fyllt 18 år.

– Mamma jobbade där och det gav mig bra erfarenhet att jobba med människor, säger Josefine som också under en kort period hjälpte till som receptionist på polisstationen i Gnesta.

1994 flyttade hon tillsammans med två tjejkompisar till en lägenhet på Granövägen i Hovsjö. Hon minns tiden med vännerna, diskoteken och utelivet i Södertälje.

– Efter en sen kväll på Täljefestivalen när vi brudar inte kom hem till Gnesta, bestämde vi oss för att tälta på Kusens backe, berättar Josefine.

– En väninna i London kontaktade mig och sa att det behövdes en au pair dit, jag packade väskan direkt, for dit och stannade i ett år.

Vistelsen i London var inga problem för Josefine. Redan i nian hade hon besökt England på en språkresa och bodde i Torquay i en månad.

– Det var härligt att bara åka iväg som au pair och tvingas till språket, säger Josefine.

Hon älskar att resa och tillsammans med familjen föredrar de att resa till nya platser

hela tiden. På listan över besökta platser finns bland annat tågluff och solresor

i Europa och Egypten, längre resor till Jordanien, Thailand, Singapore, Hongkong och Filippinerna. Josefine reser även gärna med sina väninnor.

– Vi är tio väninnor som har hållit ihop sedan högstadiet, säger hon.

Efter Londonvistelsen jobbade Josefine åtta år på Kungsörnen som maskinoperatör. Det var också där hon träffade sin blivande livskamrat och flyttade till Järna.

Vi gifte oss och fick våra två första barn i början av år 2000. Ett par år senare köpte vi huset i Järna, säger Josefine som fick en tuff studietid på Polishögskolan med småbarn, långa resdagar och skiftarbetande man:

– Men det var bara att köra på. Med studielån, extrajobb och stöd från familjen gick det bra.

I dag jobbar Josefine i lokalpolisområde Globen. Hon fick en tjänst som yttre befäl och beslutade att lämna Södertälje. Efter studierna hade hon valt att bli stationerad i Södertälje och var här i sex år.

– Jag gillade verkligen åren som polis i Södertälje där jag lärde mig mycket och upplevde många spännande möten. Att verka och göra skillnad där man bor inspirerar.

Firar med långresa

Namn: Josefine Tyni Ristmägi.

Ålder: 40 år 31 mars.

Familj: Maken Roine och barnen Wilma, 16, Elias, 14 och Alva, 7 år.

Bor: Järna.

Gör: Gruppchef inom polisen, stationerad vid lokalpolisområde Globen.

Intressen: Träna, resa och umgås med vänner och med familjen.

Firar: 40-årsdagen firas med en längre resa med sin familj, föräldrar, syskon och syskonbarn till Thailand och Kambodja.