Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Journal på nätet moderniserar sjukvården

För många Södertäljebor är det självklart att köpa en resa eller beställa en vara på nätet, men när det gäller sjukvården är det fortfarande ofta papper och telefon som gäller. Den 14 september beslutade dock landstingsfullmäktige att införa ”Journal på nätet”.

Vi liberaler vill underlätta för patienterna och tycker att det är självklart att i en modern sjukvård ska det vara möjligt att du som patient själv ska kunna logga in och läsa i din journal på dator, mobil eller surfplatta, med hög säkerhet och utan krångel med blanketter och papperskopior.

Vi lovade inför valet att driva på för en modern hälso- och sjukvård och många patienter har redan i dag säker elektronisk åtkomst till sin journal. 73 000 invånare i Stockholms län har redan använt e-tjänsten för att läsa sin journal från andra landsting och 2017 ska alla vårdgivare i länet vara anslutna till ”Journalen via nätet”. Det betyder att alla patienter som vill ska kunna ta del av tjänsten – frivilligt för patienterna men obligatoriskt för alla vårdgivare.

I ett första steg kommer patienten kunna läsa journalanteckningar, provsvar, diagnoser, mödravård, remisstatus och få en överblick av tidigare vårdbesök.

Under kommande år utvidgas tjänsten stegvis med information om exempelvis vaccinationer, läkemedel och anteckningar från BVC.

Det är ett viktigt steg mot en modern, liberal sjukvård som är tillgänglig i människors vardag.

innovationslandstingsråd

Amelie Tarschys Ingre (L)

ledamot hälso- och sjukvårdsnämnden

Ninos Maraha (L)

vice ordförande landstingsstyrelsen

Daniel Forslund (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel