Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jonas Holmberg släpper ny skiva med egna sånger

Södertäljesonen Jonas Holmberg släpper ny skiva – men först ska publiken få tycka till om låtarna. – Jag vill prova ett nytt koncept, säger han.

Jonas Holmberg har släppt två skivor tidigare, en 2006 och en 2010.

– Båda var jazz standards med nya svenska texter, bland annat ”Hallelujah”. Jag kände att jag har gjort mina favoriter och att det var dags för något nytt – så nu har jag gjort mina egna sånger, säger han.

Han beskriver skivan som en blandning av svensk folkvisa och jazz.

– Melodierna kommer alltid först. Jag brukar ta hjälp av mamma (läs: Oktoberteaterns Ninne Olsson) med texterna men nu har jag skrivit själv och hon har fått titta och tycka till.

Vissa sånger han hållit på med i flera år, andra har tagit två dagar att skapa.

– Jag hittar ofta fragment av texter som ska passas ihop med rätt melodi. Då blir det lite bitar här och där som sedan ska sättas ihop till en låt. Det är intressant med kontraster, en sentimental melodi behöver inte ha en sentimental text, säger han.

Men innan det blir en skiva blir det konsert den 12 februari på Oktoberteatern.

– Det blir ett slags experiment. Folk får ta del av musiken och jag lyssnar på vad de tycker innan vi spelar in en skiva, även om jag kanske får ta bort och lägga till låtar.

Hur ska du samla in publikens åsikter?

– Vi kanske skulle haft mentometerknappar för att få feedback efter varje låt, haha. Men jag är inte rädd att fråga, det blir nog en omröstning på Facebook.

Till konserten och skivan lanserar han en ny trio, Mathias Algotsson på piano, Svante Söderqvist på kontrabas och Calle Rasmusson på trummor och slagverk.

– Vi träffades på en exklusiv Bonnierfest och fattade tycke för varandra. Jag har en tydlig bild hur det ska låta men musikerna är valda för att bidra med mer kunskap och improvisation, jag litar på deras omdöme, det blir något speciellt när man skapar tillsammans. Musik är gemenskap och lagarbete.

Det är inte säkert om det blir en full skiva, eller det som kallas ep där några låtar i taget släpps.

– Vissa låtar är säsongbetonade så det vore roligt att släppa dem i rätt perioder. Jag får göra en strategi.

Han har två alternativ för inspelningen: på Oktoberteatern eller i en studio.

– Det viktigaste är att vi spelar in allt tillsammans som man gjorde förr i tiden och inte varje instrument för sig, det här är musik som bygger på att alla spelar ihop. Kanske bjuder vi in fler instrument också, jag skulle tycka att det var roligt med något österländskt och det finns fantastiska kontakter för det här i Södertälje, säger han.

Framtidsplaner har han gott om men tar en i taget.

– Jag trodde att jag kunde göra tio saker samtidigt men har lärt mig att det blir bättre när jag fokuserar på en sak i taget och nu är det den här skivan som gäller.