Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jome fick stora summor av Arbetsförmedlingen

Jome omvårdnad har fått en stor del av sina lönekostnader täckta av Arbetsförmedlingen. Det visar en granskning som tidningen Kommunalarbetaren gjort. (Uppdaterad 20.30)

Flera hemtjänstföretag i Södertälje har granskats av tidningen KA, Kommunalarbetaren. På onsdagen skrev KA att Jome sticker ut när det gäller nystartsbidrag.

Enligt KA har Jome fått 43 procent av sina lönekostnader första halvåret i år täckta av nystartsbidrag via arbetsförmedlingen. Det bolag i Södertälje med näst störst andel fick 21 procent.

När KA jämför flera hemtjänstföretag i Södertälje med de stora drakarna Attendo och Aleris, som också finns i Södertälje, konstaterar tidningen att jättarnas lönekostnader bara till ”obetydlig del” täcks av nystartsbidrag.

Det var efter ett gediget spaningsarbete som polisens Aktionsgrupp Stockholm slog till mot Södertäljes största hemtjänstföretag på tisdagen. Det genomfördes husrannsakan inte bara mot Jome omvårdnads lokaler utan på ett 20-tal olika platser.

– Det var företrädesvis i Södertälje och i närområdet, säger operative chefen Björn Schager.

Tio personer greps och anhölls under tisdagen, åtta andra togs in för förhör, men släpptes.

– Det är ett digert arbete att få ordning på det material som tagits i beslag, uppger Björn Schager.

Enligt Simon Hoff, pressansvarig på Åklagarmyndigheten, har ingen av de anhållna ännu begärts häktad.

– Vissa förhör har hållits under onsdagen. Eventuella häktningar kommer att ske tidigast torsdag eftermiddag och senast fredag förmiddag, säger han.

Razzian i tisdags betraktas som lyckat från polisens sida. Den ingår i Tore 2 – den myndighetsgemensamma insatsen mot grov brottslighet i Södertälje.

Denna leds av Internationella åklagarkammaren i Stockholm, vars huvudsakliga ansvarsområden är att bekämpa gränsöverskridande brottslighet samt i vissa fall nationell organiserad brottslighet.

– Det känns som om vi uppnått de mål vi föresatte oss inför tillslaget. Det är en gemensam insats och inte minst Skatteverket har hittills haft en viktig roll, menar Björn Schager.

Jome omvårdnad, som ansvarade för vården av 140 brukare, har efter razzian fått sitt avtal med kommunen avbrutet.

KA:s slutsats är att om misstankarna visar sig riktiga – att Jome inte utfört alla hemtjänstinsatser – så har bolaget inte bara lurat kommunen på pengar utan också staten.

Hur stora vinster Jome omvårdnad egentligen gjort är enligt KA omöjligt att säga, eftersom ”de valt en konstruktion med handelsbolag som ger minimal insyn i hur skattepengarna används”.